IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чуждестранните купувачи се завръщат на имотния пазар в Испания

Британците са били водещи чуждестранни купувачи в страната през четвъртото тримесечие на миналата година

09:58 | 07.03.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Търсенето от чуждестранни купувачи на имоти в Испания е достигнало най-високото си равнище в края на 2017 г. от известно време насам благодарение най-вече на засиления интерес от страна на британски инвеститори, съобщава онлайн изданието propertywire.com.

Последните данни от Асоциацията на испанския имотен регистър за четвъртото тримесечие на 2017 г. показват, че търсенето от страна на чужденците е нараснало до 15 266 закупени имота, най-високото ниво за четвърто тримесечие от годините на бума насам.

Повишеното търсене на жилища в Испания е било стимулирано от нарастването с 19,7% на търсенето от испанци и с 20,4% на търсенето от чужденци спрямо същия период на миналата година.

В резултат на това търсенето от страна на чужденци е оформяло дял от 13,6% на испанския жилищен пазар в края на миналата година, което е близо до историческия рекорд.

Водещи сред чуждестранните купувачи са били британците с 2 384 регистрирани покупки в последното тримесечие на 2017 г., следвани от френските купувачи с 1 242 и германците с 1 198. По пазарен дял британците са съставлявали 16% от чуждестранното търсене, а французите и германците – по 8%.

Търсенето от страна на гражданите на много страни е нараснало значително с изключение на Швейцария, която отбелязва спад на купувачите с 16,1%. Според Марк Стъклин от Spanish Property Insight спадът на търсенето от страна на швейцарците може да се обясни с понижаването с близо 10% на курса на швейцарския франк спрямо еврото през втората половина на миналата година.

Той смята също, че Brexit е оказал слабо въздействие върху британските купувачи. Техният пазарен дял е нараснал от 14,7% през третото тримесечие на 15,6% през четвъртото. Макар че това е доста под пазарния дял от 24,2%, регистриран през четвъртото тримесечие на 2015 г., той все пак отново расте.

„Търсенето от британците расте от гледна точка на обеми, въпреки че по стойност британските инвестиции остават непроменени или дори намаляват, тъй като все повече купувачи са принудени заради по-слабия паунд да ограничават бюджетите си“, казва Стъклин.

В същото време друг доклад на Taylor Wimpey España показва, че шведските купувачи са се увеличили с 6% миналата година и сега съставляват 10% от всички покупки.

Данните съответстват на последния доклад на компанията за недвижими имоти Knight Frank, според който Испания ще измести Великобритания като предпочитано място за инвестиции през 2018 г. Според компанията скандинавските купувачи са съставлявали 80% от всички продажби на луксозни имоти през 2017 г.

„Испанската икономика е най-бързорастящата в еврозоната, като връща по-голямото доверие в имотния пазар и така привлича търсене от северноевропейските страни. В последните няколко години наблюдаваме истински тласък особено от страна на шведските купувачи“, казва Марк Притчард, маркетинг директор на Taylor Wimpey España.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:47 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още