IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Испанският имотен пазар започва силно 2018 г.

Офертните цени на имотите са се повишили с 5,9% през януари, което е най-високото ниво от началото на възстановяването на пазара

17:43 | 22.02.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на имотите в Испания са напът да се възстановят, тъй като анализ на основните индекси в страната показва, че цените и продажбите продължават да растат, съобщава онлайн изданието propertywire.com.

Данните от последния индекс на компанията Tinsa показва, че оценките й са се повишили с 4,5% през декември 2017 г. спрямо същия период на предходната година. Цените в големите градове са нараснали със 7,5%, както и по средиземноморското крайбрежие (5,7%) и на Балеарските и Канарските острови (3,8%).

Данните за предишните години показват, че цените на испанските имоти са се сринали за седемгодишен период от 2008 до 2014 г., достигнали са дъното през 2015 и 2016 г., след което са започнали да растат през 2017 г.

Офертните цени са се повишили с 5,9% през януари, най-високото ниво от началото на възстановяването на пазара, сочат данни на компанията Idealista. Марк Стъклин от Spanish Property Insight, който анализирал индексите, заяви, че това е първата година в последното десетилетие, в която цените на жилищата са се повишили във всички основни области на страната.

Данните, публикувани от Испанската асоциация на нотариусите, показват, че продажбите са нараснали с 4,5% през декември, а цените – с 1,8%. Данни от имотния регистър, публикувани от Националния статистически институт, сочат, че продажбите са нараснали с 16% през 2017 г., четвъртата последователна година на растеж. От тях става ясно още, че продажбите са нараснали с 8% през декември, най-високия месечен растеж от декември 2008 г.

Нарастването на продажбите е било най-голямо в Гранада с повишение от 27% на годишна основа, следвано от повишение с 22% в Мадрид, с 21% в Астуриас, с 19% във Валенсия, с 15% в Малага и с 10% в Мурсия.

„2017 г. беше положителна година за испанския имотен пазар от гледна точка на продажбите. Пазарът беше стимулиран от икономическия растеж у дома, повишаването на заетостта, туризма, ипотечните кредити и търсенето от чужденци“, заяви Стъклин.

„Brexit и каталунската конституционна криза не бяха достатъчни, за да нарушат възстановяването миналата година, въпреки че несъмнено растежът щеше да е по-голям без тях“, допълни той.

В същото време международната рейтингова агенция Standard & Poor’s прогнозира продължаване на растежа на испанския имотен пазар на фона на стимулирането на продажбите от солидния икономически растеж. Тя обаче отбелязва, че конституционната криза в Каталуния може да доведе до рецесия на регионалния жилищен пазар.

Докладът на S&P показва, че цените са се повишили с 4% през 2017 г. и се очаква да нараснат с 3,5% догодина и с 3% през 2019 и 2020 г. Според прогнозите продажбите ще се повишат с 8%.

Според доклада закупените имоти от чужденци са останали значителни на равнище от около 17% от общите покупки спрямо средно 10% от 2006 до 2013 г. Британците остават основните чуждестранни купувачи, но закупените от тях имоти са намалели през 2017 г.

„Очаква се икономическият растеж да остане силен тази и следващата година, но политическата несигурност може да окаже по-негативно въздействие върху бизнеса и настроенията на потребителите. Основният риск е въздействието на каталунската криза в областта и в страната като цяло“, обясняват авторите на доклада.

„В Барселона беше регистриран един от най-силните растежи на цените на имотите от началото на възстановяването, но последните данни показват, че през 2018 г. жилищният пазар в Каталуния може да преживее криза“, допълват те.

„За сметка на това очакваме трансакциите в страната като цяло да нараснат с около 8% през 2018 г. Цените на жилищата втора ръка ще продължат да растат, макар и не толкова бързо, колкото в последните две години, особено на фона на значителното забавяне на растежа на реалните разполагаеми доходи заради непроменените номинални заплати“, казва се още в документа. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още