IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Данъчната реформа в САЩ може да засегне цените на жилищата

41% от анектираните икономисти от имотната агенция Zillow имат по-песимистични очаквания за жилищния пазар

12:33 | 21.02.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Въпреки бързото повишаване на цените на жилищата в САЩ експерти очакват нарастването им да се забави под 3% до 2021 г., съобщава онлайн изданието propertywire.com.

Новите промени в американските данъчни закони са накарали 41% от участниците в последното допитване на имотната компания Zillow за цените на жилищата да понижат очакванията си за жилищния пазар в дългосрочен план.

В допитването, което било спонсорирано от Zillow и осъществено от Pulsenomics, участвали над 100 жилищни експерти и икономисти, които споделили очакванията си за растежа на цените на жилищата и отговорили на въпроса дали данъчната реформа се е отразила на прогнозите им.

В отговор на въпрос как новият данъчен закон се е отразил на петгодишните им прогнози за цените на жилищата, 41% от анкетираните заявили, че цялостните им очаквания за жилищния пазар сега са по-песимистични, а 31% имали по-оптимистично мнение в резултат на данъчната реформа. Останалите 28% заявили, че тя не е променила очакванията им.

Законът за намаляване на данъците и работните места, който влезе в сила през декември 2017 г., ограничи много детайлизирани приспадания като приспадането на лихвите по ипотеките, а в същото време разшири стандартните приспадания. Повечето данъкоплатци поемат стандартни приспадания и чистите им доходи ще нараснат в резултат на данъчната реформа, което ще стимулира разходите, спестяванията и инвестициите тази година.

Една от възможните причини за песимизма на експертите е страхът, че намаляването на данъците, когато американската икономика вече работи на пълни обороти, повишава риска от спад в идните пет години. Това може да накара Федералния резерв да повиши лихвените проценти по-бързо от очакванията, смята главният икономист на Zillow Арън Терасас.

„С разширяването на стандартните приспадания данъчната реформа ще осигури повече пари в джоба на обикновения американец през 2018 г., което ще повиши разходите и може да помогне на живеещите под наем да спестят по-бързо за първа вноска“, обяснява икономистът.

„Но перспективите в по-дългосрочен план не са толкова розови. Има притеснение, че намаляването на данъците на този етап в бизнес цикъла може да налее масло във вече разгарящия се огън и да доведе до прегряване на икономиката“, допълва той.

„Повечето икономисти, които анкетирахме, виждат по-добри перспективи за жилищния пазар в идните година-две, но очакванията им в по-дългосрочен план са по-песимистични“, казва още Терасас.

Експертите повишават прогнозите си за близкото бъдеще в сравнение с предходните допитвания за стойността на жилищата, тъй като ограниченият запас и високото търсене поддържат растежа на цените.

Въпреки добрите перспективи за цените на жилищата в идните няколко години днес стойността им е по-ниска, отколкото щеше да бъде, ако не се беше случила рецесията. Ако жилищният балон и спукването му не се бяха случили и вместо това цените на жилищата нарастваха стабилно, средната им стойност щеше да е около 214 500 долара, или с около 4% по-висока спрямо настоящата стойност от 206 300 долара.

„Експертите очакват стойността на жилищата в долната една трета на пазара да нарасне с 6% тази година, два пъти повече от очаквания растеж в горната третина на  най-скъпите жилища“, казва Тери Льобс, основател на Pulsenomics.
„Ограниченият запас от жилища с ниска цена в комбинация с очакванията за растеж на лихвените проценти вероятно ще засенчи трескавия пролетен сезон на купуване на имоти за купувачите на първо жилище“, допълва той. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:23 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още