IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавният фонд на Норвегия направи първа инвестиция в имоти в Азия

Фондът придоби мажоритарен дял в пет сгради в Токио, ще ги управлява съвместно с местен партньор

10:34 | 08.12.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Държавният инвестиционен фонд на Норвегия направи първата си инвестиция в имоти в Азия, като придоби мажоритарен дял от пет сгради в Токио за общо 92,75 млрд. йени (699 млн. евро), съобщава онлайн изданието ipe.com.

Сделката е осъществена в съвместно предприятие с нов партньор - Tokyu Land Corporation. Tokyu Land Corporation ще придобие оставащия дял и ще управлява имотите от името на съвместното предприятие.

Портфейлът имоти се състои от 12 300 кв. м търговски и офис площи и се оценява на 132,5 млрд. йени. Продавач на имотите е Veloqx Group.

Предприятието планира да финансира 49% от придобиването с банков заем.

Карстен Калевиг, главен изпълнителен директор на норвежкия фонд, коментира, че това е първата инвестиция на институцията в недвижими имоти в Азия. „Това е в съответствие с нашата стратегия за изграждане на висококачествен глобален портфейл“, допълва той.

"Имаме удоволствието да се присъединим към солиден и опитен партньор като Tokyu Land Corporation, чийто фокус ги поставя в добра позиция да управляват портфейла“, казва още той.

Норвежкият държавен инвестиционен фонд засили инвестициите си в имоти от 2010 г. насам, като започна от Европа и разшири активността си и в САЩ. Още пред миналата година от фонда казаха, че възнамеряват да стъпят и на азиатските пазари.

Стратегията за развитие в Азия е същата като на останалите пазари – с фокус върху първокласни активи на водещи локации.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:13 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още