IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финансовият министър на Швеция пак намеква за затягане на правилата за банките

Андерс Борг призова банките да разчитат повече на депозитите, отколкото на пазарите за финансирането на ипотечното кредитиране

11:16 | 11.11.13 г.
<p>
	Андерс Борг. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Андерс Борг. Снимка: Ройтерс

Шведският финансов министър Андерс Борг заяви, че иска банките в страната да разчитат повече на депозитите, отколкото на дълговите пазари за финансиране на ипотечното кредитиране, предаде Bloomberg.

"В дългосрочен план смятам, че можем да намерим модели за финансиране на ипотечното кредитиране, фокусирани повече върху депозитите и по-малко върху скъпото финансиране," коментира министърът. "Така Швеция в крайна сметка ще понижи разходите за ипотечно финансиране в дългосрочен план по начина, по който това се случва в съседните страни", допълва той.

Борг, чиито предупреждения в миналото често са водели до регулаторни промени, отдавна настоява банките в Швеция по-малко да разчитат на краткосрочно финансиране в чуждестранна валута. Сега той разширява критиките си, като включва и ипотечното финансиране, което кредиторите осъществяват основно чрез различни деривативни инструменти, голяма част от които са в щатски долари и в евро.

Според Агенцията за финансов контрол шведските банки разчитат на търговията с деривати и на дългово финансиране за покриване на недостига при кредитирането. Това е породено от тенденцията клиентите на банките да се ориентират към други инструменти за спестяване и инвестиции, различни от депозитите – най-вече облигации и акции, които биха им донесли по-добра доходност.

Това е риск, който според Борг банките трябва да ограничат. Той настоява коалиционното правителство, оглавявано от неговата партия, да прави оценка на всеки "две до три тримесечия" дали правилата за банките не трябва да бъдат допълнително затягани. Това ще направи системата "по-стабилна, сигурна и по-ниско рискова", твърди той.

В същото време има някои признаци, че продължителното затягане на правилата за дейността на банките в Швеция, които са сред най-строгите в света, предизвиква прегряване на жилищния пазар. Четирите най-големи банки в страната, които поддържат едни от най-големите капиталови буфери в света, отчитат спад на разходите за финансиране благодарение на големите си буфери, които ги предпазват от загуби.

Това позволява на кредиторите да прехвърлят по-ниските си разходи за кредитиране върху домакинствата, поддържайки търсенето на кредити на високи нива и трупайки огромна задлъжнялост.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:12 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още