IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хонконг остава най-скъпият пазар на офиси в света

Азиатски пазари заемат седем от първите десет места

15:54 | 08.12.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Хонконг отново застава начело на международна класация за най-скъпите офиси в света, изготвена от консултантската компания JLL.

Разходът за кв.м офис площ в мегаполиса на година достига 4 375 долара, показват данните на компанията.

На второ място е Ню Йорк с малко над 2 хил. долара, а на трето – Уст Енд в Лондон с 2 хил. долара.

Топ 10 се допълва от финансовия квартал в Пекин, Силициевата долина, Делхи, централния бизнес район на Пекин, Шънджън, Токио и Шанхай.

От друга страна обаче Хонконг предлага и най-големите отстъпки за наем на офиси в света, което запазва конкурентоспособността му.

Устойчивите фундаменти на пазара в Китай са основната причина за силното присъствие в топ 10, посочва Джеръми Шелдън, управляващ директор "Пазари и интегрирани портфейлни услуги" в JLL Asia Pacific.

Заедно с Делхи и Токио азиатско-тихоокеанските пазари съставляват седем от 10-те най-скъпи места за отдаване под наем на офиси в света.

Високите наеми в Хонконг се дължат на продължаващия недостиг на предлагане и засиленото търсене от страна на фирми от континентален Китай. За третото тримесечие ръстът на цените достига 0,8 на сто.

Очакванията са цените на офисите клас А в Хонконг да се увеличат с 5% през 2018 г.

Най-склонни да наемат скъпите офиси в Хонконг в момента са технологичните компании. Те се насочват към премиум сгради като един от инструментите да привличат таланти с по-добра работна среда.

Експертите прогнозират, че фирмите вероятно ще продължат да се съсредоточават върху оформлението на офиса с новаторски предложения за пространството, за да се уверят, че отговарят на всички нужди на своите служители. Това включва осигуряване на повече гъвкавост на работната среда, достъп до висококачествени услуги, обособяване на кътове за отдих и т.н.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:48 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още