Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Имотите под управление на фонд мениджъри в света достигнаха нов рекорд

Blackstone управлява имоти за близо 420 млрд. евро, което я поставя на първо място в света

Имотите под управление на фонд мениджъри в света достигнаха нов рекорд

Blackstone присъства в десетката на водещите фонд мениджъри във всички основни региони в света. Снимка: Angus Mordant/Bloomberg

Глобалните управлявани имотни активи са достигнали нов рекорд от 4,1 трлн. евро през 2021 г., като са надминали постигнатото ниво в края на 2020 г., когато бяха в размер на 3,3 трлн. евро. Това става ясно от допитване сред фонд мениджъри за 2022 г. на компаниите ANREV, INREV и NCREIF, цитирано от онлайн изданието Property Magazine International.

То показва, че силният апетит за имоти като клас институционални активи е нараснал над два пъти от 2015 г. насам. Ръстовете са повсеместни, като средно активите под управлението на всеки мениджър са достигнали 28,6 млрд. евро спрямо 21,5 млрд. евро предишната година.

Десетте водещи мениджъри в света държат 41 на сто от общите имотни активи под управление спрямо 37% през 2020 г. със средни активи за 169 млрд. евро. Общите активи под управлението на тези мениджъри възлизат на 1,7 трлн. евро, което е над половината от глобалното равнище през 2020 г.

Новите резултати показват също значителна сума от над 214 млрд. евро под формата на неизтеглени пари в края на 2021 г. спрямо 195 млрд. евро през 2020 г. Отново най-големите мениджъри държат заедно по-голямата част (153 млрд. евро) от тези неизтеглени капитали.

Върхът на сладоледа

Петте водещи фонд мениджъра в света са Blackstone, която управлява имотни активи на стойност 419,3 млрд. евро, Brookfield с активи за 221,1 млрд. евро, Prologis със 189,6 млрд. евро, PGIM със 184,5 млрд. евро и Nuveen със 133,8 млрд. евро. И петте компании запазват позициите си в топ 5 спрямо 2020 г. Първите четири компании управляват имотни активи за над 180 млрд. евро, като комбинираните активи под управлението им достигат около 25% от общото световно равнище.

Blackstone остава единственият фонд мениджър, който влиза в топ десет във всички основни региони в света, както и в десетката за глобални стратегии.

Топ десет на най-големите имотни фонд мениджъри в света се допълва от MIM с активи за 131,2 млрд. долара, CBRE Investment Management със 112,9 млрд. евро, AXA IM Alts със 107,3 млрд. евро, UBS със 100,9 млрд. евро и GLP с 93,7 млрд. евро, която е единственото ново попълнение в топ десет в тазгодишното допитване.

В Европа Blackstone (85,7 млрд. ево) е на първо място, следвана от Swiss Life (85,4 млрд. евро), AXA IM Alts (82,7 млрд. евро), Union Investment (54,8 млрд. евро) и abrdn (8,5 млрд. евро). NN Investment Partners влиза в топ десет в Европа за първи път, заемайки шесто място с 48,4 млрд. евро.

В топ десет попадат още Credit Suisse Asset Management (47,8 млрд. евро), DEKA Immobilien Investment (47,5 млрд. евро), PATRIZIA (46,4 млрд. евро) и UBS (45,3 млрд. евро).

Стратегиите за Северна Америка заемат водещо място

С 38% от общото глобално равнище на имотните активи под управление северноамериканските стратегии изпреварват европейските (34%) като най-популярни през 2021 г. Азиатско-Тихоокеанските стратегии са на трето място с 16 на сто, следвани плътно от глобалните стратегии с 12%, които отчитат ръст на интереса.

Северноамериканските стратегии съставляват най-голям дял в международен план, като четирите най-големи северноамерикански фонд мениджъри изпреварват общите активи под управлението на десетте най-големи мениджъри в Азиатско-Тихоокеанския регион и активите под управлението на четирите най-големи мениджъра в Европа.

Нарасналото внимание към глобалните стратегии е интересна промяна в нагласите на инвеститорите. Това е в унисон с допитването на ANREV, INREV и NCREIF за набраните капитали, които са достигнали рекордните 56 млрд. евро за глобални имотни стратегии през 2021 г. от общо 254 млрд. евро, набрани през миналата година. Растящото заделяне на средства за глобални стратегии показва, че инвеститорите и мениджърите искат да се възползват от мащабните икономии, а пазарът може да е достигнал известно ниво на насищане, отвъд което има нужда да се помисли за диверсификация чрез нови възможности.

Регионални различия

Повечето разпределени капитали към конкретен регион се управляват от централата на фонд мениджърите в този регион. Но Blackstone влиза в топ десет и в трите региона, а UBS и Brookfield попадат в топ десет в собствените си региони – съответно Европа и Северна Америка, както и в Азиатско-Тихоокеанския регион.

GLP оглавява класацията в Азиатско-Тихоокеанския регион до голяма степен благодарение на вниманието си върху индустриалните и логистични имоти – един от най-активните сектори в региона.

Нелистнати инструменти вземат лъвския пай

Нелистнати имотни инструменти, включително фондове, отделни сметки, съвместни дружества, клубни сделки, фондове на фондовете и дългови продукти, държат най-голям дял от имотните активи под управление с 84,8% (3,4 трлн. евро). Други видове имоти, като листнати и деривативни, съставляват останалите 15,2%.

Нелистнатите имотни фондове продължават да са предпочитаният продукт на международно равнище с 49,5% (2 трлн. евро) от общите нелистнати имоти под управление. Те са следвани от отделни сметки, инвестиращи директно, съвместните дружества, клубните сделки и дълговите фондове.

Делът на дълговите инструменти остава стабилен около 9% от общите нелистнати имоти под управление, което показва продължаващото значение на дълговите продукти в имотните портфейли.

Опортюнистичните сливания и придобивания растат

Ръстът на имотите под управление на фонд мениджъри в света вероятно поне отчасти е резултат от продължаващата консолидация на пазара, въпреки че тази тенденция се забавя във всички региони. Около 21% от анкетираните са участвали в сливания, а 15% - в придобивания през 2021 г. Но допитването показва намаляване на планираните сливания и придобивания в бъдеще. Европа е единственият регион, където респондентите очакват да са значително въвлечени в дейности по сливания през 2022 г. (15% от анкетираните), като този брой намалява до едва 3%, когато става въпрос за дейности по придобивания.

Сред причините мениджърите да участват в сливания и придобивания през 2022 г. „опортюнистичните“ повишават значението си за първи път от началото на допитването. Но „продуктът“, който присъства последователно през годините, отстъпва в класацията. Сред другите мотиви „мащабът“ и „географията“ са еднакво важни за мениджърите.

„Това е още едно доказателство, че имотите се развиват бързо и узряват като клас активи и са силно търсени. Силният ръст на имотните активи под управлението на фонд мениджъри отразява продължаващото развитие на глобалния пазар и факта, че имотите имат твърдото си място в разпределянето на капитали от инвеститорите въпреки предизвикателствата на пандемията от COVID-19, риска от засиленото геополитическо напрежение и настоящите насрещни ветрове за икономиката“, коментира Ирина Пилипчук, директор на отдела за анализи и пазарна информация в INREV.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
2
 
1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
това е излючително лоша новина...

Още от По света
Кои са най-скъпите и най-евтините места за покупка на имот в Гърция?