Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Имотният сектор в Китай се свива за пръв път от началото на пандемията

Ескалиращата дългова криза на China Evergrande Group и други строителни компании подрива доверието на потребителите при купуването на жилища

Имотният сектор в Китай се свива за пръв път от началото на пандемията

Снимка: Bloomberg

Имотният и строителният сектор в Китай са се свили през третото тримесечие за пръв път от началото на пандемията в резултат на срива в недвижимите имоти, съобщава Bloomberg.

Производството в индустрията на недвижимите имоти – основен елемент на икономиката, тъй като активността в него подкрепя сектори от мебели до суровини – се е свило с 1,6% на годишна база, сочи допълнителен доклад за брутния вътрешен продукт, публикуван във вторник от Националната статистическа служба. Секторът се разрасна със 7,1% през трите месеца до края на юни, а това свиване е първото от първите три месеца на 2020 г. насам.

Производството в строителството е намаляло с 1,8% на годишна база през тримесечието, което също представлява първи спад от пандемията насам. Преди пандемията този сектор не е отчитал свиване от 1992 г., откогато датират първите данни.

Ескалиращата дългова криза на China Evergrande Group и други строителни компании подриват доверието на потребителите при купуването на жилища и засилват ефекта от строгите ограничения във финансирането на строителните компании и в продажбите на имоти, които целят да ограничат цените.

Общите продажби на най-големите 100 строителни компании в Китай са се сринали с 36% на годишна база през септември, а бавното строителство на инфраструктура, финансирано от правителството, също засегна сектора.

Икономиката на Китай се забави още повече през третото тримесечие, отслабена от срива в жилищния сектор и проблемите с електроенергията, показаха данни, публикувани в понеделник. Брутният вътрешен продукт се е увеличил с 4,9% спрямо година по-рано спрямо ръст от 7,9% през предходното тримесечие. Ръстът на инвестициите и промишленото производство е бил муден, докато продажбите на дребно леко са се възстановили.

По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Десислава Попова
Още по темата: По света Имоти в Китай

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Струва ли си покупката на жилище в метавселена?