Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Имотните магнати в Русия печелят от пандемичния бум на жилищния пазар

Цените на жилищата в страната са нараснали с над 14% за една година до юни

Имотните магнати в Русия печелят от пандемичния бум на жилищния пазар

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Имотните магнати в Русия трупат големи богатства, след като ходът на правителството за подкрепа на пазара по време на пандемията предизвика жилищен бум, пише Bloomberg.

Сергей Гордеев, акционер с контролен дял, президент и главен изпълнителен директор на ПИК Груп, е удвоил нетното си богатство тази година до 8,9 млрд. долара благодарение на поскъпването на книжата на най-голямата строителна компания в Русия, сочи индексът на милиардерите на Bloomberg. Дяловете на Павел Голубков и Михаил Кенин в имотната им компания "Самолет Груп" са оценявани на по над 1 млрд. долара, след като цената на акциите на компанията нарасна повече от пет пъти през 2021 г.

Имотните пазари в цял свят са нажежени по време на коронавирусната пандемия, подкрепени от ниските лихви, намаленото предлагане и търсенето от хора, които са блокирани у дома и купуват по-големи жилища или правят нови инвестиции.

Тези фактори важат и в Русия, но има и още една важна причина – правителството на президента Владимир Путин въведе програма за субсидиране на ипотечните кредити през април 2020 г., за да стимулира търсенето на фона на пандемията и спада на цената на петрола, който е ключовата износна стока на страната.Оттогава цените на имотите растат рязко и в "Самолет Груп" считат, че добрите времена може да се задържат още.

Има „огромно“ търсене на жилища, казва главният изпълнителен директор Антон Елистратов, отбелязвайки притока на хора в двата най-големи града в Русия Москва и Санкт Петербург. „Но предлагането е много ограничено“, допълва той.

Цените на жилищата в Русия са нараснали с 14,4% през 12-те месеца до юни спрямо година по-рано, сочи лобалният индекс за жилищните цени на консултантската компания Knight Frank. Това нарежда страната в топ десет на най-бързо растящите жилищни пазари в света. Отпуснатите ипотечни кредити са достигнали 545 млрд. рубли (7,5 млрд. долара) през юни, ръст със 150% спрямо същия месец на 2019 г., показват данни на руската компания за имотни анализи Сиан.

„Пандемията накара хората да си останат у дома“, казва Юрий Лин, вицепрезидент на ПИК за капиталовите пазари и корпоративното финансиране. „Те разбраха, че искат по-големи места за живеене и имат достатъчно време да ги намерят. Освен това не искаха да пътуват много, а да прекарват повече време у дома“, допълва той.

Но още през юли м. г. официални представители отправиха предупреждение за устойчивостта на бума.

Коронавирусните субсидии може да надуят балон на жилищния пазар в страната сред хора, които не разполагат с достатъчно средства, за да изтеглят ипотечен кредит, заяви заместник-министърът на финансите Алексей Моисеев на онлайн конференция по онова време.

„Ипотеката е заем за много години и трябва да бъде изплатен“, каза гуверньорът на Руската централна банка Елвира Набиулина миналата седмица в интервю за местния вестник „РБК“. „За целта трябва да има подходящо ниво на доходи на семейството“, допълни тя.

Коригирани към инфлацията доходите на руснаците намаляват през по-голямата част от последните два президентски мандата на Путин, засегнати от слабото представяне на икономиката и ускоряването на инфлацията.

През юни Путин нареди програмата за субсидиране на ипотечните кредити да бъде удължена с една година до юли 2022 г., но със затегнати условия. Правителството увеличи субсидираната лихва за купувачите на нови апартаменти до 7% спрямо 6,5% и намали лимита за сумата на ипотечния кредит до 3 млн. рубли спрямо 12 млн. рубли в Москва и Санкт Петербург и 6 млн. рубли в останалите области.

В доклад от август централната банка заяви, че рискът от прегряване на ипотечния пазар е намалял в резултат на фактори като промените в програмата.

Гордеев притежава 59% от ПИК, която е съсредоточена предимно в жилищното строителство в Москва. Компанията обяви приходи от 5,3 млрд. долара миналата година. Книжата ѝ са поскъпнали със 148% през 2021 г.

Още по темата
Голубков и Кенин основават "Самолет" през 2012 г. като компания, съсредоточена върху масовия пазар на високи жилищни блокове в околностите на Москва. Те и партньорите им продадоха почти 10% от компанията този месец на милиардера Год Нисанов. Книжата на "Самолет" са поскъпнали с 483% през 2021 г.

„За момента акциите на "Самолет" изглеждат силно надценени и очакваме корекция“, казва анализаторът от компанията Финам Наталия Пирева. „Промяната в условията на програмата за субсидиране на ипотечните кредити ще доведе до забавяне на търсенето през второто полугодие на тази година, а в същото време предлагането на пазара нараства. Това трябва да стабилизира жилищните цени“, допълва тя.

Към момента се очаква субсидиите да бъдат оттеглени след по-малко от една година. Елистратов казва, че компанията му гледа към нови области на растеж, включително луксозни имоти. ПИК също търси възможности за диверсификация, като започна първия си жилищен проект извън Русия тази година.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
2
 
1
преди 4 седмици
Стига бе, масово измиращите от глад руснаци правят "огромно търсене" на домове !!! Не го вярвам... хахахахахах.

Още от По света
Как сградите влизат в битката за намаляването на енергийната зависимост на ЕС