IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жилищата в Ню Йорк стават все по-достъпни

Тенденцията се дължи на засиленото строителство и подобряването на икономиката на града

12:24 | 09.03.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Горещият пазар на имоти в Ню Йорк показва признаци на охлаждане. Разходите за жилище съставляват все по-малък дял от месечния бюджет на средностатистическо домакинство в града. Това показват данните от допитването на Бюрото за преброяване на населението на САЩ, което се провежда веднъж на всеки три години, цитирано от Wall Street Journal.

Данните показват и рекорден брой нови жилища и третия най-висок процент на свободни жилища под наем след първото допитване, осъществено през 1965 г. Промените се дължат на увеличаването на строителството в последните няколко години и на силната икономика, при която растежът на работните места изпреварва растежа на наемите. Икономическите ползи започват да облагодетелстват и групите с по-ниски доходи, казват икономисти.

„Все по-високият прилив в последните близо десет години започва да повдига всички кораби“, казва Джеймс Парът, икономист в Центъра по въпросите на Ню Йорк към The New School. “Тенденциите са положителни и окуражителни и се вписват в подобряването на достъпността на жилищата под наем“, допълва той. Някои групи нюйоркчани обаче, главно по-възрастните обитатели на апартаменти под наем, не споделят просперитета, отбелязва Парът.

Допитването на Бюрото за преброяване на населението, осъществено през първата половина на миналата година, е установило рекордните 3,47 млн. жилищни единици в Ню Йорк, което е повишение със 117 хил. от 2011 г. насам. Над 35 хил. нови апартамента под наем се очаква да бъдат завършени през 2018 и 2019 г., сочат данни на Nancy Packes Data Services.

Свободните жилища в града са били 3,63%, показват още данните. Техният пик от 4,01% е достигнат през 1996 г., когато градът се възстановяваше от дълбока рецесия. За сметка на това настоящите данни идват на фона на траен период на икономически растеж.

Вакантните жилища в Манхатън са 4,73%, което е най-високото равнище от поне десет години. В града като цяло те достигат 6,07% за жилищата, продавани на пазарни цени, и 8,74% за всички видове жилища под наем на цена от поне 2 500 долара на месец.

„Нарастващият брой вакантни жилища в града са знак, че предлагането започва да догонва търсенето, което помага за намаляване на натиска върху жилищните разходи“, казва Марк Уилис от Furman Center към Нюйоркския университет. Той обаче отбелязва, че ефектът е неравномерен, тъй като в Бронкс вакантните жилища намаляват до 2,71%.

Приходите на домакинствата сред живеещите под наем нюйоркчани са нараснали с 11% в последните три години, докато наемите са се повишили с 8,2%. Средният доход на домакинство е достигнал 47 200 долара за наемателите през 2016 г. и 57 500 долара за всички домакинства, посочват авторите на доклада.

Мария Торес-Спрингър, която отговаря за жилищната политика в Ню Йорк, казва, че въпреки нарастващите доходи, „градът продължава да е изправен пред остра криза с достъпността“. Тя допълни, че властите ще продължат да строят и защитават достъпните жилища и ще се стремят да заздравят законите за наемите.

Оксана Миронова, анализатор на жилищната политика в Community Service Society, която често говори в подкрепа на наемателите с по-ниски доходи, казва, че „в доклада определено има някои положителни неща“. Тя обаче не е сигурна дали по-високите доходи ще накарат заможните наематели да се преместят в по-нови луксозни сгради.

Законите за наемите изискват властите да се откажат от регулацията на наемите, ако равнището на незаети жилища надхвърля 5%. Очаква се Градският съвет да вземе решение на 21 март да удължи регулациите с още три години.

Някои групи собственици заявиха, че заради добрите данни за жилищата ще призоват Градския съвет да премахне някои категории жилища от регулациите на наемите, най-вече апартаментите в Манхатън и жилищата, които са отдавани под наем за 2 хил. долара или повече.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:15 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още