Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Как най-горещият пазар на имоти в еврозоната подклажда напрежение

Според анализатори ситуацията в Ирландия е различна в сравнение с периода отпреди кризата, защото цените се движат от недостиг на предлагане, не от кредитен бум

Как най-горещият пазар на имоти в еврозоната подклажда напрежение

Снимка: Архив Ройтерс

Ирландският депутат Ноел Рок много пряко е засегнат от увеличението на цените на жилищата в страната в последно време, тъй като той се опитва да си купи дом в най-горещия пазар на имоти в еврозоната, пише Bloomberg.

В продължение на около две години Рок, заедно с хиляди други хора, обикаля по огледи. Сценките от типа „отворени врати“ много напомнят времената преди кризата от 2008 г., когато пазарът на имоти в страната се срина и се наложи държавата да спасява банките, припомня информационната агенция.

Само през ноември цените на имотите в Ирландия се повишават с 1,1% спрямо октомври, което е три пъти по-бърз темп в сравнение с увеличението, регистрирани през десетия месец на годината.

„Конкуренцията на пазара е убийствена и ти постепенно свикваш с идеята за покачване на цените. Чувал съм за имот с цена 350 хил. евро, чийто собственик го е оттеглил от пазара и по-късно го е пуснал отново с цена от 380 хил. евро“, казва Ноел Рок.

Близо десетилетие след като катастрофата в имотния сектор принуди държавата да спасява банките и да приеме международен спасителен план, жилищният пазар в страната отново процъфтява. Ето и още един знак за силата на пазара: неизвестен ирландец, дългогодишен емигрант, е платил рекордните 6,5 млн. евро за луксозен мезонет в района на посолствата в Дъблин, съобщават от консултантската компания Savills Plc.

„В краткосрочен план цените ще вървят само в една посока, докато проблемът с предлагането не се реши“, казва Алан Маккуид, главен икономист в Merrion Capital в Дъблин. Той прогнозира, че цените на имотите ще продължат да се покачват.

Основен тласък на цените на имотите действително дава недостатъчното предлагане, показват и данните на ирландската национална статистика. Жилищата поскъпват със 72% от ценовите дъна, които достигнаха през 2013 г. През третото тримесечие на 2017 г. ръстът е 7,6% на годишна база, сочат и данни на Global Property Guide. Така Ирландия се превръща в лидер на държавите от еврозоната.

За сравнение, в Испания, където секторът на имотите преживя подобна криза, през третото тримесечие увеличението на цените достигна 1,4%.

Анализатори обаче смятат, че този бум е различен от ситуацията в периода 2000-2006 г. Докато растежът на цените преди десетилетие се дължеше на кредитирането, повечето от увеличенията сега се основават на липса на предлагане, тъй като строителството на практика спря заради кризата и се възстановява много бавно.

Най-голямата компания за секюритизиране на жилищни заеми в Ирландия – Davy, изчислява, че търсенето годишно възлиза на 53 хил. жилищни единици – пет пъти повече в сравнение с обемите на строителството в момента.

И докато предлагането остава анемично, търсенето се възстановява с бързи темпове заради силния ръст на икономиката. Brexit вероятно ще предложи нов тласък, тъй като редица финансови компании избраха именно Дъблин за свой нов дом в рамките на Европейския съюз (ЕС).

"Икономиката е фундаментално различна отпреди десет години", казва Диърмъд Шеридан от Davy. Страната вече не зависи от строителната индустрия, а „растежът на цените на жилищата, който виждаме, се дължи на дисбаланс на предлагането и търсенето, а не заради кредитен балон“.

Все пак управителят на ирландската централна банка Филип Лейн предупреди миналата година, че еднопосочни залози върху жилищния пазар не съществуват и институцията реши да затегне кредитирането. Преди въвеждането на ограниченията една пета от ипотеките надвишаваха съотношение към доходите от 3,5. През 2018 г. ще бъдат разрешени само 10% такива ипотеки.  

По статията работи: Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Ниската безработица и оскъдните наличности ще повишат наемите на офиси в Европа