Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Как сградите влизат в битката за намаляването на енергийната зависимост на ЕС

Брюксел планира модернизацията на 35 млн. сгради до 2030 година

Как сградите влизат в битката за намаляването на енергийната зависимост на ЕС

Снимка: Архив Ройтерс

В момент на растящи цени на енергията правителствата в целия ЕС търсят начини да се намали тежестта за потребителите, пише Ройтерс. Според анализатори едно от важните парчета в пъзела са сградите и енергийната ефективност.

Сградите в ЕС емитират около 1/3 от въглеродните емисии на общността и 75% от тях зависят от изкопаемите горива за отопление. Това означава, че реновацията им ще спомогне както за намаляване на въглеродните емисии, така и за намаляване на зависимостта от изкопаеми горива.

Още по темата

За да реализира целите Брюксел планира до 2030 година да реновира 35 млн. сгради от общо 250-те млн. сгради в общността. Това е по-добра цел от настоящите 0,2% реновирани сгради всяка година. Санирането съществено намалява енергийните сметки.

Според оценките на консултантската компания Cambridge Econometrics реновирането по европейските стандарти може да намали сметките за отопление със средно 218 евро. Изчисленията са направени на база цената на природния газ през 2021 година, която достига рекордни нива, и на средното потребление на суровината за отопление на средно европейско жилище.

Реновациите включват смяна на прозорците, изолация на покривите, тоест дейности, намаляващи загубата на топлина, както и слагането на термопомпи.

Но освен че ще спести от сметките на домакинствата, реновирането на сградите може да намали потреблението на газ с 43 тераватчаса годишно, допълват анализите на Rockwool, производител на изолации за покриви.

Една от пречките тези планове да се осъществят е липсата на достатъчно подготвени специалисти, които да се справят с нужните дейности по реновирането на сградите, смята Клер Руме, директор на Energy Cities. Друг сериозен недостатък е, че за подобни програми в ЕС се изсипват огромни средства, но няма яснота дали те отиват към уязвимите домакинства, които не могат да си позволят подобни ремонти, допълват от Agora Energiewende.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Елена Кирилова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

1
 
2
 
3
korn до: Императорът
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Кво стана бе Импе, от кога сме на тъмно и студено, кога идва края хахахаха
3
 
2
 
2
zelka007 до: Императорът
преди 1 месец
импе , виж бъдещето в днешно време в амстердам . автономно захранване с ток и вода посредата на градът , тия за природен газ и атомни централи не са ли слушали ... ?! ... :))) ... https://inhabitat.com/amsterdams-new-circular-archives-building-sustainably-generates-all-of-its-own-energy/
4
 
1
 
1
преди 1 месец
И колко ще са разходите, за колко време ще се избият... кога ще завърши процесът, при положение, че енергийната катастрофа чykа на вратата? Иначе снимката, дето сте подбрали - кърти. Ного иносказателна и символическа е - ного.

Още от По света
Жилищата в САЩ остават на пазара за седмица, купувачите са принудени да рискуват