IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Катар купува Plaza Hotel в Ню Йорк за 600 млн. долара

Това е най-голямата инвестиция на западен имотен пазар на Катар от началото на блокадата през юни миналата година

17:39 | 03.07.18 г.
<p>
	Plaza Hotel в Среден Манхатън в Ню Йорк.&nbsp;<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Plaza Hotel в Среден Манхатън в Ню Йорк. Снимка: Архив Ройтерс

Малкото, но богато на петрол шейхство Катар се е договорило за закупуването на една от най-емблематичните сгради в Ню Йорк, Plaza Hotel, за около 600 млн. долара. Така страната прибавя хотела, принадлежал накога на американския президент Доналд Тръмп, към полтфолиото си от луксозни имоти, предава Ройтерс.

Катарската държавна компания Katara Holdings ще придобие пълната собственост на хотела, включително дела от 75% на индийската компания Sahara India Pariwar, съобщи запознат източник.

Катар купува луксозни хотели и имоти в западни страни в последните десет години в рамките на усилия на държавния инвестиционен фонд на страната, който притежава активи за над 300 млрд. долара, да разнообрази портфолиото си от износа на газ и петрол.

Катар, която е най-големият износител в света на втечнен природен газ, вече притежава емблематични хотели като The Savoy и The Connaught в Лондон.

Катарският инвестиционен фонд е инвестирал средства и в големи западни компании като автомобилния производител Volkswagen и минния гигант Glencore.

Очакваше се, че темпът на инвестициите на Катар в чужбина ще се забави на фона на кризата в Персийския залив, след като съседните страни Саудитска Арабия, ОАЕ, Египет и Бахрейн наложиха икономически санкции на Доха заради предполагаема подкрепа на тероризма.

Катар отрича твърденията и казва, че икономическият бойкот е опит за подкопаване на суверенинета й.
Сделката за Plaza Hotel е най-голямата инвестиция в западен имотен пазар на Катар от началото на блокадата през юни миналата година.

Тръмп купи хотела през 1988 г., но трябваше да го продаде на група инвеститори, сред които и саудитския бизнесмен принц Алуалид бин Талал, преди повече от две десетилетия в рамките на процедура за защита от фалит. Принц Алуалид остана миноритарен акционер в хотела преди сделката с Катар.

От няколко години Sahara опитва да продаде дела си заради финансовите затруднения на президента на компанията Субрата Рой.

В Plaza са отсядали гости като "Бийтълс" и Марлене Дитрих, която е пяла там. В хотела се състоя и сватбата на Тръмп с Марла Мейпълс през 1993 г.

Хотелът е присъстват и в редица филми, сред които американският трилър на Алфред Хичкок от 1959 г. „Север-северозапад“, драмата от 1991 г. „Усещане за жена“ с участието на Ал Пачино и гангстерската драма от 1990 г. „Кралят на Ню Йорк“ с Кристофър Уолкън.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още