IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лондон, Париж и Берлин са най-устойчивите на COVID-19 градове в Европа

Очаква се общият обем на инвестициите в бизнес имоти на Стария континент до края на годината да достигне между 125 и 170 млрд. евро

10:48 | 10.07.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Christophe Morin/Bloomberg</em></p>

Снимка: Christophe Morin/Bloomberg

Точният мащаб на последиците от COVID-19 върху пазара на недвижими имоти все още не е ясен, но някои европейски градове вече се показват като по-устойчиви в сравнение с други, сочи изследване на консултантската компания Savills, цитирано от онлайн изданието Europe.re.

Използвайки девет различни показателя – от ликвидност до справяне с настоящата криза, компанията класира Лондон, Париж, Берлин, Стокхолм и Франкфурт на първите пет места в индекса си на най-устойчивите градове. Очаква се те да се възстановят по-бързо от останалите, като в същото време продължат да привличат значителни инвестиции в недвижими имоти. В десетката попадат още Амстердам, Хамбург, Дюселдорф, Ротердам, Стокхолм и Гьотеборг.

„Макар че установени градове като Лондон, Париж и Берлин влизат в топ десет на най-устойчивите градове, бягството на инвеститорите към сигурност е основният извод от изследването“, коментира Маркус Лемли, главен изпълнителен директор за Германия и ръководител на отдел „Инвестиции в Европа“ в Savills.

„С четири града в топ десет статутът на Германия като убежище за инвеститорите може да бъде подсилен от кризата с COVID-19. Освен това смятаме, че по-малки пазари като Стокхолм, Гьотеборг и Осло ще се окажат по-устойчиви, особено благодарение на очакваната по-малка волатилност“, допълва той.

Двигателите на европейската икономика Великобритания, Франция и Германия вече са започнали да привличат по-голям дял от инвестициите в недвижими имоти през първото тримесечие, като са съставлявали 73 на сто от общите трансакции. Това е ръст спрямо 63% през първото тримесечие на миналата година. Savills очаква тенденцията да продължи през годината.

„Анализът ни сочи, че несигурността ще ограничи активността на инвеститорите в луксозния сегмент, включително първокласните локации. Следователно очакваме много инвеститори да се насочат към основни и ликвидни локации, а сектори като многофамилните жилищни сгради ще продължат да се изкачват в класациите благодарение на силни подкрепящи фактори като ръста на населението“, коментира Лидия Бриси, директор на европейските изследвания в Savills.

Компанията отбелязва, че Берлин, Франкфурт, Амстердам, Хамбург, Дюселдорф и Ротердам са ликвидни пазари със силен дял на инвестициите в офис площи и многофамилни жилища. Шестте града са се възстановили относително бързо от предходната криза. Въпреки това средно половината от годишните инвестиции са генерирани от чуждестранен капитал.

Стокхолм, Гьотеборг и Осло не са силно ликвидни пазари в сравнение с основните градове, но инвестиционната активност се е възстановила бързо след световната финансова криза. По-важното е, че тя зависи до голяма степен от вътрешното търсене, както и от това на останалите страни от Скандинавския полуостров. Ликвидните пазари на многофамилни жилища в скандинавския регион също ще допринесат за устойчивостта на градовете.

Инвестиционната активност в Европа е останала изненадващо устойчива през първото тримесечие на годината, но предварителни данни на Savills за второто тримесечие показват спад на инвестиционния обем с близо 40% спрямо същите месеци на миналата година.

Компанията смята, че трансакционната активност ще се възобнови с вдигането на мерките за блокада, съживяването на икономическата дейност и повторното отваряне на полетите. Очакванията са общият обем на инвестиции в бизнес имоти в Европа до края на годината да варира между 170 и 125 млрд. евро, което е спад със съответно 34% и 54% на годишна основа в зависимост от продължителността на здравната несигурност и дълбочината на икономическите последици.

Savills очаква ликвидните офис пазари в Европа да продължат да привличат силен интерес от инвеститорите, а въз основа на резултатите от първите пет месеца на годината компанията прогнозира, че секторът на многофамилните жилища, който сега съставлява 18% от общия обем на инвестициите, ще продължи да се радва на растящ капитал.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:31 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още