IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Наемите в САЩ растат с най-бързия си темп от близо две години

Средната им цена през февруари е нараснала с 2,8% на годишна база до 1445 долара

16:05 | 23.03.18 г.
<p>
	<i>Снимка: Архив Ройтерс</i></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Критичният недостиг на жилища в САЩ вече се отразява и на наемателите. Потенциалните купувачи изпитват все по-големи затруднения да намерят дом, който могат да си позволят, така че живеят под наем по-дълго време, пише CNBC.

Това увеличава търсенето на жилища под наем и в същото време повишава цените на наемите. Средната цена на наемите в САЩ през февруари 2018 г. е нараснала с 2,8% на годишна база до 1445 долара, което е най-бързото оскъпяване от май 2016 г., сочат данни на имотната агенция Zillow. Очаквано наемите растат най-бързо на пазари като Сиатъл и Сакраменто, щата Калифорния, а също така и в някои неочаквани градове като Минаеполис и Атланта.

Нарастването на наемите се забави в последните две години благодарение на новото предлагане на апартаменти след бума в строителството, но сега отново се ускорява заради рекордно ниското предлагане на жилища за продажба.

„Запасите от жилища за продажба са ограничени и на фона на продължаващия бърз растеж на цените им за наемателите е все по-трудно да станат собственици. Това ги принуждава да живеят под наем за по-дълго време, отколкото при други обстоятелства“, казва старши икономистът на Zillow Арън Терасас.

„Търсенето на „точния“ дом се превърна в дълго занимание, а растящите цени изискват повече спестявания за първоначална вноска“, допълва той.

Силният темп на строителство на апартаменти в последните пет години смекчи донякъде проблема с предлагането, но повечето нови апартаменти се намират в луксозни сгради. Наемите на луксозни жилища се понижиха през последните шест месеца, но тези в останалите сегменти от пазара, където предлагането е по-ограничено, нарастват. 

Растящите лихви по ипотеките само изострят проблема, защото също намаляват достъпността на жилищата за потенциалните купувачи. Темпът на създаване на нови домакинства е най-бързият от две години насам и все повече от тях са собственици на жилища за разлика от годините на рецесията, когато живеещите под наем домакинства значително изпреварваха собствениците.

Но настоящите наематели дори не се доближават до нормалния темп за преход към собственост на жилище, поради което равнището на заетост на жилищата под наем остава високо.

95% от апартаментите в страната са наети към края на миналата година и нивото може да нарасне още в идните месеци. Строителството на нови апартаменти се забавя, а това на еднофамилни къщи не се доближава до необходимото ниво предвид голямото търсене.

„Положението на пазара на апартаменти в страната остава напрегнато, а наличният продукт обикновено е ограничен до наскоро завършени имоти, предназначени за първо наемане“, казва Грег Уилет, главен икономист в компанията RealPage, специализирана в анализа на данни за недвижимите имоти. „Ако наемателят не може да си позволи тези скъпи нови апартаменти, намирането на готови за наем жилища изисква сериозна работа на повечето локации“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още