IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Наемите във Великобритания растат най-бавно от 2013 г. насам

Цените на жилищата в страната се повишават най-бавно от 2012 г. насам, а в Лондон дори намаляват

16:46 | 05.02.18 г.
<p>
	<em>Нова жилищна сграда в центъра на Лондон. Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Нова жилищна сграда в центъра на Лондон. Снимка: Архив Ройтерс

Средният наем на жилище във Великобритания нараства през миналата година с най-бавен темп от 2013 г. насам като пореден признак, че несигурността около Brexit тежи на британската икономика, предава Ройтерс.

Повишението на наемите с 1,6% е и първият растеж под равнището на инфлацията от 2013 г. насам, сочи индексът на Службата за защита на депозитите, която отговаря за депозитите на собственици на имоти и на наематели.

Наемите в Лондон постигат най-малкия растеж - 0,4%. „В действителност настоящото забавяне започна в средата на 2016 г. и вероятно е свързано с резултатите от референдума за ЕС“, коментира Джулиан Фостър, управляващ директор на Службата за защита на депозитите.

„Ще бъде интересно да наблюдаваме индекса с напредването на преговорите на британското правителство с ЕС и развитието през 2018 г. на други фактори, които оказват влияние върху икономиката“, допълва Фостър.

Цените на жилищата във Великобритания регистрират сходно забавяне през миналата година, когато постигат най-слабия си растеж от 2012 г. насам в цялата страна и намаляват в Лондон за първи път от 2009 г., съобщи през януари компанията за ипотечни кредити Nationwide.

Икономиката на Великобритания се справя по-добре в сравнение с повечето прогнози след решението на избирателите за напускане на ЕС през юни 2016 г., но расте по-бавно в сравнение с повечето други големи, развити страни, отбелязва Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още