IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Офис площите в Англия са намалели с 1,6 млн. кв. м за една година след пандемията

Причината е в спрялото строителство и приспособяването на предприемачите към гъвкавата работа

14:07 | 04.01.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Jason Alden/Bloomberg</em></p>

Снимка: Jason Alden/Bloomberg

Количеството на офис площите в Англия е намаляло с над милион и половина квадратни метра по време на пандемията и се очаква да продължи да спада, като работни пространства остават празни, а въпросите за бъдещето на работата остават без отговор, пише Financial Times.

Свиването е част от голямо пренареждане на офис пазара в Англия, като предприемачите са под натиск да дадат по-гъвкав и зелен отговор на променящите се работни практики и растящия брой екологични регулации.

Количеството на офис площите в Англия е намаляло с 2% през дванадесетте месеца до 31 март м. г., сочат данни на Агенцията за оценка на офисите, която е част от Британската приходна и митническа агенция (HMRC).

Това е спад с над 1,6 млн. кв. м за периода, приблизително 35 пъти повече от площта на офис сградата „Корнишонът“ в лондонското Сити или почти 15 пъти повече от офис сградата на ул. „Бишъпсгейт“ 22, която е най-мащабният офис проект, завършен в британската столица по време на пандемията.

Данните на агенцията показват значително свиване на офис площите в страната в годината след появата на коронавируса във Великобритания, което предизвика национална блокада. Спадът отчасти се дължи на спирането на строителните дейности по време на първата блокада.

Оттогава предприемачите остават много предпазливи, като нивата на заетостта са упорито ниски. Напоследък средните нива на заетост на офис площите във Великобритания надхвърлиха 20%, но през седмицата преди Коледа се сринаха до около 10% в Англия заради нововъведените ограничения за овладяване на коронавируса, сочат данни на компанията Remit Consulting.

Имотни анализатори казват, че наличните площи вероятно са намалели още повече след март, тъй като работодатели и предприемачи очакват по-гъвкава работа в бъдеще, при която ще са необходими по-малко площи за приютяването на същия брой служители.

„Смятаме, че няма да се нуждаем от толкова площи във Великобритания или другаде, ако високите нива на гъвкава работа се запазят…, трябва да кажем, че тенденцията за намаляване на площите ще продължи и е необходимо да се случи“, коментира Мат Оукли, ръководител на анализите на бизнес имотите в Европа в консултантската компания Savills.

Компанията прогнозира, че гъвкавата работа ще се запази и след пандемията, при което след пет години една десета от офисите ще няма да отговарят на новите изисквания. Това може да доведе до отпадането на по-стари офиси, които вече не изпълняват изискванията на съвременните работодатели или строгите екологични стандарти, отбелязва Оукли.

Спадът на офис площите е по-ясно изразен в по-малки градове и извън централните бизнес квартали, коментира адвокатската кантора Boodle Hatfield, която е анализирала данните на Агенцията за оценка на офисите.

Офис площите в Голям Лондон са намалели с 3% в годината до 31 март, но тези в околностите на британската столица са се свили два пъти повече.

Дейвид Роулънс, партньор в Boodle Hatfield, казва, че коронавирусът е „разтърсил пейзажа при бизнес имотите“ и е накарал някои компании да се оттеглят изцяло от офис сградите, избирайки вместо това да спестят от наеми благодарение на работата от вкъщи по време на пандемията.

Стремежът за отказ от офисите и превръщането им в жилища е породен „от уникалните обстоятелства по време на пандемията с работата от разстояние и хода на правителството да разшири градоустройствените правила, които позволяват промяна на предназначението от бизнес в жилищна сграда с минимално градоустройствено разрешение“, допълва той.

Оукли и Роулънс прогнозират, че по-добре оборудваните, модерни офиси ще продължат да привличат внимание, а по-старите вероятно ще бъдат кандидати за преустройство за друга употреба като жилища.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още