Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Продажбите на жилища в България намаляват, но цените растат

Пандемията от коронавируса ограничи сделките с жилища

Продажбите на жилища в България намаляват, но цените растат

Снимка: Архив Ройтерс

Продажбите на жилища у нас намалява на фона на растящите цени, става ясно от статистиката на Евростат през 2020 година. Подобна е тенденцията и в повечето държави от общността. Статистиката за продажбите на жилища се предоставя на доброволен принцип и обхваща 13 държави от ЕС, сред които и България. Статистиката се отнася до сделки с жилища (апартаменти и къщи), при които купувачите са физически лица.

През 2020 година цената на жилищата в Европа продължава своя ход нагоре. Данните, с които борави Евростат, се отнасят до еврозоната и показват, че има ръст със забележимите 5,2%. Това е най-голямото повишение от 2006 година насам, посочват от европейската статистическа агенция. Тогава жилищата във валутния съюз поскъпват със средно 7 на сто.

До голяма степен свитите продажби се дължат основно на блокадите около първите прояви на коронавируса в Европа. През второто тримесечие, когато повечето икономически активности бяха блокирани, продажбите на жилища в България например намаляват с 28,3%. Това понижение се наваксва с ръст в последните месеци на 2020 година.

Най-съществен спад в разгара на пълната вълна от коронавируса записва Ирландия, където сделките с имоти са били с 40% по-малко на годишна база.

Годишен ръст на продажбите и през четирите тримесечия на 2020 година отбелязват само Дания и Нидерландия, е видно още от статистиката.

Най-съществено е намалението на годишните продажби на жилища в Кипър (-23,3%), Словения (-17,5%), Белгия (17,4%) и Ирландия (-16,4%). За България годишният спад на продажбите приближава 10 на сто. В Дания сделките се увеличават с 20%, а в Нидерландия - с 10 на сто.

Източник: Евростат

В началото на 2020 година в Белгия има промяна по отношение на таксите върху ипотеките, което обяснява бума на продажбите в последното тримесечие на 2019 година (от 40%) и последвалия срив от малко над 29% през първите три месеца на 2020 година, тоест още преди началото на пандемията от коронавируса.

Това обяснява и ръста от почти 55% в първото тримесечие на 2021 година. 

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (11)

   1| 2    
0
 
6
 
11
преди 3 месеца
има огромен балон жилищните пазари, особено в по-малките градове. банките раздават пари като луди и цените скочиха главоломно. В момента в селтоо РУсе е някакъв ад. Цена за 50 годишна панелка ~80к. И масово хората се слагат хомота с тея кредити, със сладките приказки, че някой ден тези жилища щели да станат техни. Може и да, ама може и да не.
5
 
1
 
10
evlogi до: mrynmryn
преди 3 месеца
А между другото, ти например имаш предпочитание към къща,но много хора, аз в това число, не искат къщи..Къщата има някои предимства, но също така и многобройни недостатъци, а и къщата не я ли смяташ за имот?Никъде не става дума само за цени на апартаменти, а за цени на имоти.А като гледам цифрите, много от държавите които се споменават, също не са точно пример за демографски бум.
6
 
3
 
9
evlogi до: mrynmryn
преди 3 месеца
Нищо от това ,което пишеш, няма особена връзка с това,което казах.Какво значение има дали има намаление на населението, ако няма достатъчно предлагане в момента на жилища, особено на качествени такива.Що се отнася до това да имаш апартамент във Варна, аз не съм от Варна, но имам 4 апартамента във Варна и 3 край града в курортите, в единият от тях живее сестра ми, другите са наети, всичките от чужденци,3 в града от германци, 1 имам на Ла Мер на Кабакум дългосрочно също от германка, 2 са на краткосрочен наем за летни наематели и от всички тях като инвестиция съм доволен.
6
 
2
 
8
evlogi до: Varfor
преди 3 месеца
Какво си видял ти едва ли има някакво значение или представителност.Важното е какво отчита статистиката , а то е намалено строителство и предлагане на имоти.
0
 
8
 
7
Varfor до: evlogi
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
По никакъв начин не съм видял намалено предлагане. Напротив, ежедневно излизат нови и нови обяви, а една голяма част си строят в сайтовете буквално от години.

Още от По света
Как сградите влизат в битката за намаляването на енергийната зависимост на ЕС