IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на жилища в България намаляват, но цените растат

Пандемията от коронавируса ограничи сделките с жилища

20:58 | 12.07.21 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Продажбите на жилища у нас намалява на фона на растящите цени, става ясно от статистиката на Евростат през 2020 година. Подобна е тенденцията и в повечето държави от общността. Статистиката за продажбите на жилища се предоставя на доброволен принцип и обхваща 13 държави от ЕС, сред които и България. Статистиката се отнася до сделки с жилища (апартаменти и къщи), при които купувачите са физически лица.

През 2020 година цената на жилищата в Европа продължава своя ход нагоре. Данните, с които борави Евростат, се отнасят до еврозоната и показват, че има ръст със забележимите 5,2%. Това е най-голямото повишение от 2006 година насам, посочват от европейската статистическа агенция. Тогава жилищата във валутния съюз поскъпват със средно 7 на сто.

До голяма степен свитите продажби се дължат основно на блокадите около първите прояви на коронавируса в Европа. През второто тримесечие, когато повечето икономически активности бяха блокирани, продажбите на жилища в България например намаляват с 28,3%. Това понижение се наваксва с ръст в последните месеци на 2020 година.

Най-съществен спад в разгара на пълната вълна от коронавируса записва Ирландия, където сделките с имоти са били с 40% по-малко на годишна база.

Годишен ръст на продажбите и през четирите тримесечия на 2020 година отбелязват само Дания и Нидерландия, е видно още от статистиката.

Най-съществено е намалението на годишните продажби на жилища в Кипър (-23,3%), Словения (-17,5%), Белгия (17,4%) и Ирландия (-16,4%). За България годишният спад на продажбите приближава 10 на сто. В Дания сделките се увеличават с 20%, а в Нидерландия - с 10 на сто.

eurostat eurostat

Източник: Евростат

В началото на 2020 година в Белгия има промяна по отношение на таксите върху ипотеките, което обяснява бума на продажбите в последното тримесечие на 2019 година (от 40%) и последвалия срив от малко над 29% през първите три месеца на 2020 година, тоест още преди началото на пандемията от коронавируса.

Това обяснява и ръста от почти 55% в първото тримесечие на 2021 година. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:51 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 6 rate down comment 0
deant
преди 2 години
има огромен балон жилищните пазари, особено в по-малките градове. банките раздават пари като луди и цените скочиха главоломно. В момента в селтоо РУсе е някакъв ад. Цена за 50 годишна панелка ~80к. И масово хората се слагат хомота с тея кредити, със сладките приказки, че някой ден тези жилища щели да станат техни. Може и да, ама може и да не.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 5
evlogi
преди 2 години
А между другото, ти например имаш предпочитание към къща,но много хора, аз в това число, не искат къщи..Къщата има някои предимства, но също така и многобройни недостатъци, а и къщата не я ли смяташ за имот?Никъде не става дума само за цени на апартаменти, а за цени на имоти.А като гледам цифрите, много от държавите които се споменават, също не са точно пример за демографски бум.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 6
evlogi
преди 2 години
Нищо от това ,което пишеш, няма особена връзка с това,което казах.Какво значение има дали има намаление на населението, ако няма достатъчно предлагане в момента на жилища, особено на качествени такива.Що се отнася до това да имаш апартамент във Варна, аз не съм от Варна, но имам 4 апартамента във Варна и 3 край града в курортите, в единият от тях живее сестра ми, другите са наети, всичките от чужденци,3 в града от германци, 1 имам на Ла Мер на Кабакум дългосрочно също от германка, 2 са на краткосрочен наем за летни наематели и от всички тях като инвестиция съм доволен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 6
evlogi
преди 2 години
Какво си видял ти едва ли има някакво значение или представителност.Важното е какво отчита статистиката , а то е намалено строителство и предлагане на имоти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 0
Varfor
преди 2 години
По никакъв начин не съм видял намалено предлагане. Напротив, ежедневно излизат нови и нови обяви, а една голяма част си строят в сайтовете буквално от години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 0
mrynmryn
преди 2 години
Само дето в повечето държави в ЕС има прираст на населението, а в държави като Германия, повечето хора живеят под наем. Тук не се спря да се строи през ковида, когато всичко беше затворено, над 30% от жилищата са празни, вероятно само София е малко под тоя процент. Варна примерно за миналата година е намаляла с 3000 човека. Механичният прираст към София е минимален.Аз живея във Варна, кажи ми 1 причина, да си купя апартамент тук, след като за същите пари, може да имаш къща, която няма да е на центъра, но ще е къща, да не говорим, че разстоянието от градовете в радиус от 60км е 40 мин.. Аз дори мога да работя в хоум офис до живот, колко ИТ фирми минаха на хоум офис, вече и с опция винаги да са така? Щото на всички е ясно, че една стабилна част от кредити са на хора от ИТ сферата.Имам познат, който работи за швейцарска фирма, но живее в Германия, поради същата причина - по-евтино му е, веднъж месечно ходи до офиса и толкова.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 4
evlogi
преди 2 години
Нищо странно няма.Цените могат да растат както поради повишеното търсене, така и поради намаленото предлагане, какъвто е очевидно случаят през последните две години.Оттам и по-малкото количество сделки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 1
evlogi
преди 2 години
Не думай А този цитат от статията как ще го коментираш,явно не си я чел:."..Продажбите на жилища у нас намалява на фона на растящите цени, става ясно от статистиката на Евростат през 2020 година. Подобна е тенденцията и в повечето държави от общността. Статистиката за продажбите на жилища се предоставя на доброволен принцип и обхваща 13 държави от ЕС, сред които и България. Статистиката се отнася до сделки с жилища (апартаменти и къщи), при които купувачите са физически лица."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 0
mrynmryn
преди 2 години
Което само показва, на какво смешно ниво е пазара на имоти в България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 0
Varfor
преди 2 години
Есента, когато най-вероятно банките ще започнат да вдигат лихвите, да видите какъв купон ще настъпи.Да очакваш някой да купи двустайна панелка в Люлин или Овча купел за 70-80 хил. евро и да пишеш, че е за основен ремонт. Кой луд ще вземе това?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още