IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на жилища в Манхатън бележат най-големия си спад след рецесията

Купувачите са по-неотстъпчиви в преговорите, тъй като няма признаци, че цените ще растат

10:45 | 03.04.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Продажбите на жилища в Манхатън отчитат най-големия си спад след рецесията, тъй като купувачите на всички ценови равнища са по-неотстъпчиви в преговорите и не бързат да завършат сделките, съобщава Bloomberg.

Продажбите на всички видове жилища са намалели с 25% през първото тримесечие на годишна основа до общо 2180 единици, сочат данните на компанията за оценка на недвижимите имоти в Ню Йорк Miller Samuel и на консултантската компания Douglas Elliman Real Estate. Това е най-големият спад на годишна основа от второто тримесечие на 2009 г., когато имотният пазар в Манхатън замръзна след фалита на Lehman Brothers Holdings и последвалата финансова криза.

Спадът на продажбите обхваща както луксозния сегмент на пазара, така и обикновени студиа и едностайни апартаменти. Купувачите, които забелязаха, че цените на жилищата вече не растат толкова бързо, както преди, разбират, че могат да си позволят да бъдат придирчиви.

Растящите разходи по кредитите, новите федерални ограничения върху данъчните отстъпки за лихвите по ипотеките и щатските и местните налози също оскъпяват притежаването на жилище. Това дава още повече причини на купувачите да не приемат обявената цена или да се отказват от сделката.

Докато само преди няколко години ожесточеното наддаване беше нормално, „днес нищо не показва, че цените ще растат и за много купувачи това означава да бъдат неотстъпчиви“, казва Памела Либман, главен изпълнителен директор на компанията за недвижими имоти Corcoran Group. „Сега те са агресивни в обратния смисъл – дават много ниски оферти и чакат да видят какви отстъпки могат да получат от продавачите“, допълва тя.

Corcoran Group публикува собствен доклад за пазара в Манхатън, който показва спад с 11% на завършените покупки и 10% спад на продажбите на годишна база.  Графика Графика

За да постигнат сделка през първото тримесечие, продавачите е трябвало да приемат по-ниска оферта. 52 на сто от всички завършени продажби в този период са били на по-ниска от последната офертна цена, сочат данни на Miller Samuel и Douglas Elliman.

Купувачите са се съгласили да платят офертната цена в 38% от сделките, но често тя вече е била намалена. Делът на сделките без по-висока договорена цена е бил най-големият от края на 2012 г.

Средната цена на всички продажби, завършени през тримесечието, достига 1,095 млн. долара, което е спад с 5,2% спрямо същия период на предходната година, сочат данни на компанията за недвижими имоти Town Residential. Най-голям спад е регистриран при тристайните апартаменти – 7% до средна цена от 3,82 млн. долара, съобщава компанията.

Нито новите жилища, нито препродажбите са били пощадени от апатията на купувачите. Закупените новопостроени апартаменти, които все още са в изобилие на пазара, са намалели с 54% за тримесечието на годишна база до 259, показват данните на Miller Samuel и Douglas Elliman. Продажбите на стари апартаменти отчитат спад от 18% до 1921 на същата база.

Намаляването на трансакциите всъщност е добро, тъй като може да послужи като сигнал за продавачите да снижат ценовите си очаквания, казва Стивън Джеймс, главен изпълнителен директор на Douglas Elliman за района на Ню Йорк.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:41 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още