IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на стари жилища в САЩ достигнаха близо 2-годишен връх през декември

Средната им цена е нараснала със 7,8% до 274 500 долара през последния месец на миналата година

18:48 | 22.01.20 г.
<p>
	През декември на пазара в САЩ е имало само 1,40 млн. стари жилища, което е рекордно ниско ниво. <em>Снимка:</em>&nbsp;<em>Patrick T. Fallon/Bloomberg</em></p>

През декември на пазара в САЩ е имало само 1,40 млн. стари жилища, което е рекордно ниско ниво. Снимка: Patrick T. Fallon/Bloomberg

Продажбите на съществуващи жилища в САЩ достигнаха най-високото си ниво от близо две години през декември, което е поредна индикация, че ниските лихви по ипотечните кредити помагат да жилищния пазар да си възвърне стабилността след вялото представяне през 2018 г., предава Ройтерс.

Данните на Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти (NAR), които бяха публикувани днес, следват обявените от федералните власти данни миналата седмица, че жилищното строителство е достигнало 13-годишен връх през декември. Възобновената инерция на жилищния пазар може да смекчи част от удара върху икономиката от промишленото производство, тъй като намаляването на търговското напрежение между САЩ и Китай е компенсирано от спирането на производството от Boeing този месец на самолетите от модела 737 MAX.

Продажбите на съществуващи жилища са нараснали с 3,6% до сезонно изгладен годишен темп от 5,54 млн. единици миналия месец, най-високото ниво от февруари 2018 г. Темпът на продажбите през ноември остана непроменен на ниво от 5,35 млн. единици.

Анкетирани от Ройтерс икономисти прогнозираха, че продажбите на съществуващи жилища ще нараснат с 1,3% до темп от 5,43 милиона единици през декември. Миналия месец продажбите на съществуващи жилища са се увеличили в североизточните, западните и южните щати, но тези в Средния запад са намалели.

Продажбите на стари жилища, които съставляват около 90 на сто от продажбите на имоти в САЩ, скочиха с 10% на годишна основа през декември. За цялата 2019 г. темпът на продажбите е останал непроменен на ниво от 5,34 млн. единици.

По-ниски лихвени проценти

Жилищният пазар е подкрепен от по-ниските лихви по ипотечните кредити, след като Федералният резерв понижи лихвите три пъти миналата година. Лихвите по 30-годишните ипотечни кредити с фиксирана лихва са намалели до средно ниво от 3,65% спрямо върховото им ниво от 4,94% през ноември 2018 г., показват данни на агенцията за ипотечно кредитиране Freddie Mac.

Но секторът, който съставлява около 3,1% от брутния вътрешен продукт на САЩ, остава ограничен от липсата на жилища, особено в ниския ценови сегмент на пазара заради недостига на земя и работна ръка.

По данни на NAR продажбите на жилища на цена от 100 хил. долара надолу са регистрирали спад от 14% спрямо същия период на миналата година.

„Ниските наличности остават проблем, като купувачите на първо жилище са засегнати най-много“, коментира Лорънс Юн, главен икономист на NAR.

Въпреки това увеличаването на продажбите на съществуващи жилища през декември вероятно означава повече комисиони за брокерите, което показва, че жилищният пазар вероятно е допринесъл отново за ръста на БВП и през четвъртото тримесечие. Инвестициите в жилища нараснаха през третото тримесечие, след като се свиваха шест поредни тримесечия, най-дългия период на спад от рецесията през 2007-2009 г.

През декември на пазара е имало само 1,40 млн. стари жилища, което е рекордно ниско ниво. Това е спад с 14,6% спрямо ноември и с 8,5% спрямо същия период на миналата година. В резултат на това средната цена на съществуващите жилища е нараснала със 7,8% на годишна основа до 274 500 долара през декември, което е най-силният ръст от януари 2016 г. Цените на жилищата са се повишили с 4,8% през 2019 г.

Ако темпът на продажбите през декември се запази, ще са необходими три месеца за изчерпване на съществуващите наличности, което е спад спрямо 3,7 месеца през ноември. Предлагане, което е достатъчно за шест до седем месеца, е смятано за здравословен баланс между търсене и предлагане.

Миналия месец жилищата за продажба обичайно са оставали на пазара 41 дни спрямо 38 дни през ноември. Това е спад спрямо 46 дни година по-рано. 43 на сто от продадените жилища през декември са били на пазара под един месец.

Купувачите на първо жилище са съставлявали 31% от продажбите миналия месец, което е леко понижение спрямо 32 на сто през ноември и година по-рано. Те са съставлявали 33% от всички трансакции миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:40 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още