IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Растящите цени на имотите в Германия създават главоболия на Меркел

Цените на жилищата в страната са нараснали със 79% в последните десет години

22:45 | 04.07.18 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

В западнало кътче в бившия комунистически Източен Берлин канадският рокаджия Браян Адамс превръща порутен индустриален обект по поречието на река Шпрее в ексклузивни артистични студиа.

Обектите, които съчетават грубо строителство с модерен гладък бетон, струват над 800 хил. евро (920 хил. долара) и се стремят да привлекат елитни клиенти, отразявайки променящото се лице на германската столица, пише Bloomberg. Въпреки че преходът към луксозно строителство е благодат за международните инвеститори, той се превръща в нарастващ проблем за канцлера Ангела Меркел.

Достъпните имоти стават все по-оскъдни в големите градове на страната. Това положение засили гнева на германците, които се притесняват как ще запазят жизнения си стандарт, и предизвика протести в Берлин и Хамбург.

“От 2010 г. насам нещата стават все по-трудни особено за хората с ниски доходи. Градът просто не строи достатъчно достъпни жилища“, казва Вибке Вернер, заместник директор на Асоциацията на наемателите в Берлин. Миналата година членовете й са се увеличили с над 10 хил. души и са достигнали над 160 хил.

Високи препятствия

Цените на жилищата вече са нараснали със 79% в страната в последните десет години и перспективите за още по-голям растеж привлякоха компании като Blackstone, Carlyle Group и инвеститора Уорън Бъфет. С увеличаването на международните играчи в микса местните хора са изтласквани от пазара. Това може да тласне повече избиратели към популистката „Алтернатива за Германия“, която се превърна в най-голямата опозиционна партия в страната на изборите през септември.

Повечето германци живеят под наем заради високите препятствия пред закупуването на собствено жилище. В Берлин данъците, съдебните разходи и хонорарите за брокерите добавят около 15% към продажната цена. Въпреки че тези солидни разходи помогнаха за предотвратяване на спекулациите, които доведоха до формирането на балон на имотния пазар в САЩ преди десет години, те не възпряха инвеститори като Blackstone, която купи 2500 жилища в Берлин през май чрез един от фондовете си.

За да се възползва от чуждестранния интерес, компанията HomeServices, част от Berkshire Hathaway на Уорън Бъфет, създаде партньорство тази година с Rubina Real Estate в Берлин – първото й международно споразумение за франчайз. Американската компания планира да сключи сходни сделки във Франкфурт и Хамбург.

“В последните десет години процентът на чуждестранните инвеститори на имотния пазар в Берлин нарасна от нула на около 15%“, казва Карстен Хайнрих, управляващ директор на Rubina. “Тенденцията се засилва“, тъй като клиенти от Китай, Близкия изток и САЩ търсят стабилна възвръщаемост.

Пари за децата

Правителството опитва да реагира, като обеща да предостави 6 млрд. евро в рамките на програма за построяване на 1,5 млн. жилища в идните четири години. Новото предлагане на жилища е „отчайващо нужно“, заяви Меркел през май.
Една от новите мерки предлага на семействата 12 хил. евро на дете в идните десет години, за да им помогне да закупят дом, но критиците казват, че програмата вероятно ще доведе до още по-голямо повишаване на цените. В същото време редица закони в последните пет години не успяха да окажат толкова голямо влияние. Усилията включваха противоречив таван на повишаването на наемите, който се оказа неефективен.

“Политическият натиск от обикновените хора нараства през цялото време. Таванът върху поскъпването на наемите не е достатъчен и федералното правителство изчерпва вариантите за действие“, казва Петра Роланд, говорител на Службата за градско планиране в Берлин.

Настоящият недостиг в германската столица от около 100 хил. апартамента се очаква да се удвои до 2030 г., съобщава компанията Deursche Wohen AG, един от най-големите собственици на имоти в Германия. Разделената в миналото столица се превърна от заден двор в сферата на недвижимите имоти с необитавани сгради и обрасли с плевели парцели в един от най-горещите пазари в Европа.

Исландски художник

Технологичните компании като онлайн търговеца на дребно Zalando, която строи в Берлин кампус за около 6 хил. служители и притежава 24 апартамента, предназначени за настаняване на новите служители, привличат хора в града. Населението му нараства с над 40 хил. души на година от 2010 г. насам. Наемите са се повишили с близо 60% от 2009 г., сочат данни на консултантската компания Bulwiengesa.

Напрежението накара близо 13 хил. души да излязат на поход през април от „Потсдамер Плац“ до шикозния квартал Крьоцберг, за да протестират срещу растящите наеми. Сходна демонстрация беше организирана в Хамбург през юни, но е малко вероятно да се стигне до успокоение.

В западналия квартал Обешьоневейде в Източен Берлин Браян Адамс превърна стар завод в 14 модерни студиа в рамките на нов творчески хъб в бивш производствен комплекс за електрически компоненти. Исландският художник Олафур Елиасон притежава помещение в комплекса, а полската склупторка Алися Кваде купи едно от помещенията на Адамс, което може да включва и стаи за спане. В момента са налични само две, което показва солидното търсене дори на нишови имоти.

Тъй като цените на имотите все още са доста по-ниски от тези в Лондон и Париж, Берлин ще продължи да привлича международни инвеститори, казва Петер Хопе, който управлява студиата на канадския музикант и фотограф.

„Притокът на хора към града скоро няма да отслабне“, отбелязва Хопе, докато гледа към река Шпрее от покрива на една от триетажните сгради в комплекса. „Не виждам признаци за балон. Берлин има толкова много сила“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:18 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 6
pesimist4o na kvadra
преди 5 години
още не са двойни цените, но скоро и това ще стане :-)...Стъпка по стъпка , първо цените от 2008 и после още 50% нагорЕ и тогава ще станат двойни...Само търпение трябва и резултатите не закъсняват :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 4
nkavrakov1982
преди 5 години
В България надуват цените от втората половина на 2014 та година.Около 4 години ще станат вече. Първо бяха платени статии за ръст на цените на жилищата от агенциите за недвижими имоти. Те качваха обяви на завишени цени и собствениците започнаха да искат още и още пари за жилищата си, четейки и статиите за ръст. След като цените започнаха да се качват се намесиха и банките с извратените си лихви по депозитите.В момента БНБ 4 пъти отправи предупреждение за прекомерно високия ръст на ипотечни кредити и раздаването им безконтролно от банките. Реално новия имотен балон бе надут шоково от пролетта на 2016 та до сега 2018 като цените на квадрат в София и големите градове стана двоен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 21 rate down comment 7
mrynmryn
преди 5 години
Като БЕГЕ пазарът на имоти се срине, ще почерпя няколко познати брокери, които по цял ден си мислят, че работят, а реално само търсят някой балък за да си вземат комисионната.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още