IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия затяга отпускането на ипотечни кредити

Централната банка се опасява от възникването на кредитен балон и смята да повиши изискванията за заеми с първоначална вноска по-малка от 20%

20:38 | 21.12.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Централната банка на Русия се страхува от появата на балон на пазара на ипотеки и е готова да предприеме мерки за затягане на жилищните кредити, пише "Комерсант", като се позовава на свои източници.

Според прогнозата на Агенцията за жилищно ипотечно кредитиране през 2020 г. ипотечният пазар ще се удвои и ще достигне 10 трилиона рубли.

Централната банка вярва, че подобен растеж е невъзможен при запазване на качеството и е готов да въведе нови ограничения, за да избегне балон, подобен на този, който доведе до срив на ипотечния пазар в САЩ и световната финансова криза през 2008 г.

"Регулаторът възнамерява да затегне изискванията за кредити с първоначална вноска по-малка от 20% от заема и да въведе изисквания, които пречат на издаването на ипотека без първоначална вноска", обяснил източникът на изданието.

Ако това не стане, централната банка на Русия може да затегне допълнително изискванията и за ипотечните кредити от други категории.

По нейни данни делът на заемите с първоначална вноска под 20% нараства бързо – ако през четвъртото тримесечие на миналата година те представляват 6,8% от всички издадени заеми, то през третото тримесечие на тази година те са вече 29,4%.

От Агенцията за жилищно ипотечно кредитиране твърдят, че ипотечният пазар в Русия няма предпоставки за появата на балон.

Банката на Русия на 6 декември съобщи, че средната лихва по ипотечните жилищни кредити през октомври 2017 г. е спаднала до 9,95%, което е историческо ниско.

Президентът на руската Сбербанк Герман Греф първи съобщи за експлозивния растеж на пазара на жилищни кредити още през лятото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още