Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Шотландия въвежда мерки за контрол на наемите

Местните администрации може да поискат от правителството да се въведе горна граница на наемните нива при силни ръстове

Шотландия въвежда мерки за контрол на наемите

Снимка: Архив Ройтерс

Шотландия въвежда мерки за контрол на наемите, а скоро примера ѝ може да последват Англия, Уелс и Северна Ирландия, пише онлайн изданието globalpropertyguide.com.

Законът за частните наематели на шотландското правителство, който влезе в сила на 1 декември, предвижда определянето на увеличенията на наемите да става от специални инспектори.

Собствениците на имоти освен това вече няма да имат право да гонят наематели от жилищата без конкретна причина. В закона са посочени 18 основания, на базата на които може да се иска освобождаване на жилището.

При увеличение на наема собствениците на имотите ще дават най-малко тримесечно предизвестие на наемателите, преди то да влезе в сила. Ако наемателите смятат, че увеличението е прекалено високо, то те ще имат право да се свързват със специалните инспектори до 21 дни след получаването на известието.

Съответното длъжностно лице ще има правомощията да решава какъв да бъде наемът на имота, като неговото решение може да варира и нагоре, и надолу от посочената от наемодателя сума.

Ако местните администрации решат, че наемите се увеличават твърде бързо в определени зони, те могат да поискат от шотландските министри да определят максимална граница за наемните нива.

Накратко казано, шотландските наематели получават сигурност за дългосрочен престой, посочва изданието.

В Англия лейбъристите дават заявка за въвеждане на контрол на наемите при евентуално управление чрез въвеждане на ограничения за темповете на ръст.

Поетапно отпадат и редица облекчения за инвеститорите в имоти, отдавани под наем, на Острова. 

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Разширяването на онлайн продажбите ще подкрепи логистичния пазар догодина