Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Скъпият Ню Йорк кара младите хора да живеят над доходите си

Жителите на града се затрудняват да намерят достъпно жилище заради бързото нарастване на цените и наемите в последните десет години

Скъпият Ню Йорк кара младите хора да живеят над доходите си

Снимка: Архив Ройтерс

Значителна част от хората от т. нар. поколение Y (родените между 1980 и 2000 г. - бел. ред.) идват в Ню Йорк от други щати с надеждата да се възползват от възможностите за кариера. Те също така са склонни да харчат повече, отколкото трябва, за да останат, пише CNBC.

Според нов доклад на StreetEast представителите на поколението Y е по-вероятно да надхвърлят бюджета си за закупуване на жилище в Ню Йорк, отколкото другите поколения.

Пазарът е „скъп, развива се бързо и е висококонкурентен“, казва старши икономистът от StreetEasy Грант Лонг. „Но въпреки нарастващите разходи за жилище и бюджетните ограничения стремежът към притежаване на собствен дом остава висок в града, особено сред представителите на поколението Y”, допълва той.

StreetEasy е организирала допитване сред 1000 наематели и собственици на жилища във всички пет квартала – Манхатън, Бронкс, Бруклин, Куинс и Статън Айлънд. Резултатите показват, че жителите на Ню Йорк изпитват затруднения да намерят достъпно жилище заради бързото нарастване на цените и наемите в последните десет години.

Изследването показва още как различните поколения подхождат към това положение. Например 45% от представителите на поколението Y казват, че са избрали по-скъпо жилище, отколкото са планирали спрямо 30% от представителите на поколението Х, родените между началото на 60-те и края на 70-те години на миналия век, и 19% от представителите на бейби бум поколението.

Още по темата

Въпреки високите цени над една трета (34%) от представителите на поколението Y си поставят за цел да купят жилище следващата година. Докладът показва още, че местните жители като цяло са склонни да похарчат повече, ако кварталът отговаря на конкретни изисквания. Наемателите и собствениците на жилища поставят безопасността (90%) и достъпа до градски транспорт (87%) над всички останали фактори, когато трябва да избират дом.

Според допитването на StreetEasy нюйоркчани плащат 1,3 пъти повече за жилище от средностатистическите американци. 46% от участниците в изследването са заявили, че Ню Йорк е недостъпен. Близо една трета (31%) са надвишили първоначалния си бюджет за настоящото си жилище.

Над 13% от жителите на Ню Йорк планират да напуснат града догодина, като 39% посочват високите разходи за живот като основна причина за решението им. Желанието за по-голям дом и за закупуване на жилище също е от голямо значение, посочени съответно от 32% и 29% от анкетираните.

Както може да се очаква, наемателите е много по-вероятно да оценяват негативно високите разходи за живот в града. Над половината от анкетираните наематели смятат Ню Йорк за недостъпен спрямо 39% от собствениците на жилище, които купуват или продават по-свободно.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от По света
Ню Йорк, Лондон и Хонконг вече не са имунизирани срещу спада на жилищните пазари