IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Собственикът на софийските Paradise и Serdika продаде офисите си в Румъния

Оценената на 300 млн. евро трансакция е най-голямата сделка с бизнес имоти в северната ни съседка тази година

15:37 | 16.12.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

Израелската компания AFI Europe подписа договор за придобиването на портфейла с офиси в Румъния на NEPI Rockcastle за малко над 300 млн. евро, съобщава онлайн изданието Romania Insider.

Той се състои от офис проекти клас А в Букурещ и Тимишоара - Floreasca Business Park с площ от 36 470 кв. м, The Lakeview (25 907 кв. м), Aviatorilor 8 (8203 кв. м) и Timisoara City Business Center (47 936 кв. м).

Това е най-голямата сделка на пазара на бизнес имоти в северната ни съседка тази година. След трансакцията AFI Europe ще стане най-големият собственик на офис площи в Румъния с обща брутна отдаваема площ от 282 хил. кв. м.

„Придобиването на портфейла с офиси на NEPI в Румъния представлява стратегическо разширяване на бизнес модела ни. През последните десет години развиваме органично големи проекти в страната и сега разширяваме портфейла си и чрез придобиването на генериращи доходи имоти, които засилват позицията ни на румънския пазар“, коментира Дорон Клейн, главен изпълнителен директор на AFI Europe за Румъния и Чехия.

AFI Europe притежава два търговски центъра в Букурещ и Плоещ и два офис проекта в румънската столица - AFI Park и AFI Tech Park. Компанията започна и нов смесен проект в Брашов, както и жилищен проект в северната част на Букурещ.

NEPI е най-големият притежател на търговски центрове в Румъния и по-рано тази година обяви, че иска да продаде всичките си офис проекти в северната ни съседка, за да се съсредоточи изцяло върху търговските площи.

През април компанията се раздели с проекта The Office в Клуж-Напока, който притежаваше чрез съвместно дружество с румънския инвеститор Овидиу Сандор. Той беше придобит от собствениците на румънската верига от типа „направи си сам“ Dedeman в сделка на стойност 120 млн. евро.

Припомняме, че в България NEPI Rockastle е собственик на софийските молове Paradise Center и Serdika Center, с които се сдоби в края на 2017 г. Освен това фондът инвестира 150 млн. евро в изграждането на нов търговски център в Пловдив.

Общата стойност на притежаваните от NEPI имоти в Централна и Източна Европа се оценява на 6,1 млрд. евро към края на юни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още