IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спадът на продажбите на луксозни апартаменти в Лондон оказва натиск върху целия пазар

Строителството на нови жилища в британската столица също намалява през четвъртото тримесечие на 2017 г.

10:37 | 02.02.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Продажбите на нови жилища в Лондон намаляват с една пета в последните три месеца на 2017 г. спрямо предходното тримесечие заради слабите продажби на луксозни апартаменти, показва изследване на компанията Molior London, цитирано от онлайн изданието propertywire.com.

Строителството на нови жилища също се понижава с една пета, но броят на новите жилища все още е по-голям от продажбите, така че непродадените домове продължават да се увеличават, сочат още данните.

През 2017 г. са продадени 22 хил.нови жилища в Лондон - най-високото ниво от 2015 г. насам, когато бяха продадени 26 хил. жилищни единици. През миналата година е започнало строителството на 27 хил. жилища и това е продължение на дългогодишна тенденция. От 2014 г. насам броят на започнатото ново строителство е с около 18 хил. жилищни единици повече от продадените.

Според доклада на Molior London 30 хил. жилища, чието строителство е започнало, все още не са продадени и има запас от още 1 500 домове, които са завършени, но не са продадени.

Най-силно намаляват продажбите в най-скъпия сегмент от пазара. Предприемачите са започнали работа през  миналата година по 1 900 апартамента на цена над 16 140 паунда (18 420 евро) за кв. м, но са продали само 900 и съществуват още 14 хил. непродадени апартамента на пазара с цена на кв. м между 10 700 и 16 140 паунда.

Докладът показва, че много предприемачи са изправени пред „мрачна картина на намаляващи продажби“ и „може би започват да се притесняват от възникващата ситуация“.

Според Molior може да са необходими поне три години за продажбата на луксозните апартаменти, ако продажбите запазят настоящия си темп и не се строят нови сгради. Към момента обаче има планове за изграждането на още 420 жилищни сгради, всяка от които поне на 20 етажа, показват данни на New London Architecture и GL Hearn.

Според доклада броят на инвеститорите, които преди са отговаряли за продажби в рамките на дълги програми за строителство, до голяма степен са изчерпали ресурсите си. Сега купувачите търсят възможно най-добрата цена, независимо дали са инвеститори, или собственици, така че темпът на продажбите е много зависим от цената.

Molior обаче отбелязва, че е необходим поглед към 2017 г. като цяло, а не само към четвъртото тримесечие. Продажбите през цялата минала година отстъпват само на 2014 и 2015 г.

„Опитните предприемачи, които стоят зад повечето скъпи проекти, вероятно не са много притеснени. Техните планове обикновено са дългосрочни и понижаване на цената просто ще подкопае бранда им. Предприемачите, които строят по-обикновени жилища, са свикнали да предоставят точния баланс между цена и качество. Те също така получават подкрепа и от правителството“, казва се в доклада.

„Предприемачите, които се намират по средата между двете крайности, могат да се озоват в трудна ситуация от гледна точка на уравнението локация-качество-цена“, допълва Molior.

„Предвид парите и усилията, които бяха вложени в нарастващия брой разрешителни за строеж, 2018 г. може да не се окаже годината, в която индустрията ще овладее строителството на нови жилища в достатъчна степен, за да коригира липсата на равновесие с продажбите“, казва се в доклада.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още