IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Строителството на нови жилища в САЩ стигна най-ниските си нива от септември

Понижението е в резултат на спад в строителството на еднофамилни жилища

16:57 | 19.07.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Строителството на нови жилища в САЩ бележи спад през юни, достигайки най-ниските си нива от септември след спад през миналия месец. Понижението е в резултат на спад в строителството на еднофамилни жилища, което подчертава отслабващото търсене, съобщава Bloomberg.

Строителството на нови жилища се е свило с 2% миналия месец до годишен темп от 1,56 млн. единици след коригиран нагоре темп от 1,59 млн. единици през май, сочат държавни данни от вторник. Медианната оценка бе за 1,58 млн. единици.

Молбите за строеж – показател за бъдещото строителство, са намалели до годишен темп от 1,69 млн. единици, също най-ниското ниво от септември.

Започналото строителство и разрешителните за еднофамилни жилища са стигнали двугодишно дъно, засилвайки все по-негативната картина на жилищния пазар. Остър ръст на ипотечните лихви, предизвикани от агресивните действия на Федералния резерв за ограничаване на инфлацията, потисна достъпността и ограничи търсенето. В резултат на това запасите са се увеличили, жилищните сделки намаляват, а някои продавачи понижават цените.

Данни от понеделник показаха, че настроенията сред строителите на домове са се сринали през юли, отчитайки най-големия спад от началото на пандемията. Освен с опасенията около търсенето строителните компании се борят и с продължаващите производствени затруднения, предизвикателствата по отношение на предлагането на работна ръка и високите разходи.

Акциите на строителния сектор отчитат по-голям спад от този на по-широкия пазар тази година. Индекс на строителните компании в S&P бележи понижение от над 30% тази година при спад от 20% на S&P 500.

Данните показват още, че новото строителство на еднофамилните жилища е намаляло с 8,1% до годишен темп от 982 хил. единици. В същото време строителството на многофамилни сгради се е увеличило с над 10%.

Броят на еднофамилните домове с разрешително за строеж, но незапочнати, се е понижил до най-ниското ниво тази година.

Данните за продажбите на съществуващи жилища през юни ще бъдат обявени в сряда, а следващата седмица ще бъдат представени данни за покупките на нови жилища.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още