Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Търговската война отблъсква китайските купувачи на жилища в САЩ

Продажбите на американски имоти на китайци намаляват с 4% през 2018 г.

Търговската война отблъсква китайските купувачи на жилища в САЩ

Снимка: Архив Ройтерс

Китайските купувачи на жилища са инвестирали през миналата година значително по-малко средства в САЩ на фона на ескалиращата търговската война между двете най-големи икономики в света, съобщава CNBC.

Преди предстоящата среща между американския президент Доналд Тръмп и китайския му колега Си Дзинпин тази седмица има притеснения, че спадът може да се задълбочи.

Продажбите на американски имоти на китайски купувачи намаляват с 4% през 2018 г. спрямо 2017 г., сочат данни на най-големия китайски сайт за продажби на имоти в чужбина Juwai.com.

„Влошаващите се търговски отношения между Китай и САЩ може да накарат китайските инвеститори да се насочат към други ключови пазари“, пише консултантската компания Knight Frank в доклада си Wealth Report 2019. Такива са големите градове в Австралия, Япония и Великобритания.

Американските имоти изпитват затруднения с привличането на чуждестранни инвеститори като цяло. Чуждестранните инвестиции в американски жилища намаляват с 25% през 2018 г., сочат данни на Juwai.com.

Жилищата в САЩ отдавна са предпочитани от китайски купувачи на имоти в чужбина. Броят им обаче все повече намалява на фона и на по-строгия контрол на Китай върху парите, които напускат страната.

Търговска война и предупреждения за пътуване

Търговската война между Вашингтон и Пекин продължава повече от една година. „Запитванията от китайски купувачи за американски имоти намаляват в четири от последните пет тримесечия“, казва главният изпълнителен директор на Juwai.com Кери Лоу.

„През първото тримесечие (на 2019 г.) запитванията от китайски купувачи за американски имоти намаляват с 27,5% на годишна основа. В същото време запитванията се увеличават за имоти в Канада, Великобритания, Австралия и Япония, които често са смятани за алтернативни дестинации на САЩ“, допълва Лоу.

Още по темата
Търговската война не е единственият фактор за спада. Официални предупреждения за пътувания между САЩ и Китай вероятно също оказват натиск върху разходите.

„Предупрежденията за пътуване са част от цялостната негативна обстановка между двете страни, която отблъсква китайски купувачи на имоти от инвестиции в САЩ“, отбелязва Лоу.

През януари 2019 г. Държавният департамент на САЩ предупреди американците, които пътуват в Китай, да „проявяват повишено внимание заради произволните правоприлагащи закони и специалните ограничения за граждани с двойно американско и китайско гражданство“. Впоследствие Китай отговори с предупреждение през юни към китайски граждани и компании в САЩ „да повишат вниманието, да засилят превантивните мерки и да реагират надлежно“, когато пътуват и правят бизнес в САЩ.

Всичко това е част от общата картина, която прави САЩ не толкова привлекателна дестинация за китайски инвестиции. „Наричаме това ефектът „Тръмп“ - комбинация от антикитайска политическа реторика, ограничаване на обработването на визи и, разбира се, мита“, отбелязва Лоу.

„Ефектът Тръмп ограничава някои от основните двигатели на китайското търсене на американски имоти“ и вреди на „репутацията на страната като безопасно място за инвестиции“, допълва тя.

Контрол върху капиталите

Според някои експерти спадът на покупките на китайски имоти в САЩ може също така да се дължи на вътрешен натиск в Китай.

Според Нийл Брукс, ръководител на отдел „Капиталови пазари в Азиатско-тихоокеанския регион“ в Knight Frank, китайските инвестиции в чужбина намаляват с 83% през последните 12 месеца „главно заради търговските войни и опитите на правителството да спре изтичането на пари от страната“.

Въвеждането на по-строг контрол отчасти се дължи на безпокойството на Пекин от намаляващите резерви от чуждестранна валута, които китайското правителство използва, за да поддържа стойността на юана. Правителството съобщи, че ограничаването на капиталите, които напускат границите на страната, е част и от опит за овладяване на корупцията.

Притежаването на жилище в чужбина се класифицира като "чувствително“, отбелязва Knight Frank. С други думи, инвестициите на „имотни пазари в чужбина изискват строго официално одобрение“ и може да привлекат нежелано внимание.

Поглед в бъдещето

Въпреки спада на инвестициите в жилища разходите на китайските туристи в САЩ нарастват. По данни на Националната служба за пътувания и туризъм посетителите от Китай през 2018 г. намаляват от 3,2 млн. на 2,9 млн. души. Тези, които са посетили страната, обаче, са харчили повече от всякога.

Чуждестранните посетители от Китай са похарчили 36,4 млрд. долара в САЩ през миналата година, което е повишение с 3% спрямо предходния рекорд от 2017 г.

Според Лоу покупките на жилища в САЩ ще останат привлекателни за много китайци. „Китайците винаги ще бъдат значими купувачи на американски имоти и дори сега вероятно все още са най-голямата група чуждестранни купувачи в страната“, допълва тя.

Инвеститорите ще получат следваща индикация за бъдещето на търговската война, когато Тръмп и Си се срещнат по-късно тази седмица по време на срещата на върха на Г-20 в Япония. Американският президент заяви, че ще вземе решение за потенциални нови мита малко след това.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Собствениците на търговски обекти в Хонконг страдат заради протестите