Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

"Златните визи" са билет за свободно пътуване в Европа, но няма да траят вечно

Някои от най-популярните страни за придобиването на гражданство срещу инвестиция готвят промени в обхвата и изискванията на програмите си

"Златните визи" са билет за свободно пътуване в Европа, но няма да траят вечно

Снимка: Yorgos Karahalis/Bloomberg

През последната около една година се наблюдава бърз ръст на търсенето на втори паспорт – често придружен с още един имот за заможните купувачи, пише Financial Times.

„Имаме рекорден брой нови клиенти през 2021 г.“, казва Доминик Волек, ръководител на отдела за частни клиенти в компанията Henley & Partners, специализирана в консултациите за придобиване на гражданство или местожителство в цял свят. „Най-големият двигател сега е мобилността на пътуванията. Традиционно се грижим за клиенти от нововъзникващи пазари, но тази година наблюдаваме реален ръст на интереса от САЩ, където дори да сте милиардер от Силициевата долина не можете да дойдете в Европа“, допълва той.

Хората с високо нетно богатство винаги са се стремели да разпределят риска в акции или изобразително изкуство, а при купувачите, които имат законово право на няколко местожителства, нагласата сега е: „Защо не?“. След като преживяха неочакваното затваряне заради пандемията, много от тях искат да имат план Б и дори план С и често стигат до извода, че закупуването на имот е най-лесният начин за постигане на тази цел. „Нашите американски клиенти търсят местожителство или гражданство на Карибите, а също и някъде в Европа“, потвърждава Волек.

Още по темата

След Brexit повече притежатели на британски паспорти търсят консултация как да задълбочат връзките си с Европа, за да заобиколят ограниченията. „Правилата се промениха и британските собственици на имоти сега могат да остават във ваканционното си жилище само 90 дни за всеки 180-дневен период“, казва Едуард де Малет Морган, партньор в отдела за супер луксозни продажби в консултантската компания Knight Frank. А това, ако нямат паспорт на страна членка на ЕС, попарва мечтите за пенсиониране на Лазурния бряг или Коста дел Сол.

„Сега, когато страните отново започват да се отварят, хората оценяват какво действително означават ограниченията“, казва Изобел Нийлсън, старши мениджър в адвокатската кантора Fragomen. „Те осъзнават, че не могат да работят в Европа и трябва да напуснат цялата Шенгенска зона след 90 дни и виждаме значителен ръст в търсенето на решения“, допълва тя.

За щастие на хора, които се стремят да заздравят портфейла си с паспорти, правителства от цял свят признават, че насърчаването на богатите и талантливите да се сдобиват с местожителство може да е полезен малък източник на доходи и продължават да изникват нови възможности. „Държавни програми може да се превърнат в много значим източник на приходи“, казва Волек, чиято компания освен частни клиенти консултира и правителства по проектирането и изпълнението на подобни инициативи. „Много страни сега разширяват, задействат отново или обмислят задействането на програми за предоставяне на гражданство срещу инвестиции“, допълва той.

Сега около 30 страни предлагат някаква форма на местожителство срещу инвестиция – пряко в местната икономика или по-рядко чрез закупуването на имот. В този контекст „златната виза“ в Европа се оказва особено популярна не само защото позволява на чужденците свобода на придвижването в Шенгенската зона, а защото често улеснява пътя към придобиването на гражданство, което може да открие пътя за безвизово пътуване до над сто страни в цял свят.

През последните години Португалия предложи програмата „Европейска златна виза“ през 2012 г., която позволява на инвеститори с португалски паспорт да купуват втори дом на относително ниска цена и след това с повърхностни познания по езика и възможно най-кратък престой в страната да кандидатстват за гражданство след едва пет години.
Процесът е бърз в сравнение със 7-годишното чакане, изисквано от сходни програми в Испания или 10 години в Гърция. „Можете да получите малтийски паспорт почти веднага, като инвестирате 1 млн. евро, но това на практика е дарение“, казва Волек. „Ако не искате да направите дарение, а клиентите не искат непременно да даряват пари, купуването на имот в Португалия е смятано за добра инвестиция на един от най-нажежените имотни пазари в Европа“, допълва той.

Ревизирането на португалската програма, което вероятно ще влезе в сила през януари 2022 г., ще пренасочи голяма част от купувачите от процъфтяващите градове като Лисабон и Порто и популярни крайбрежни райони като Алгарве към по-неразвити райони във вътрешността на страната.

В същото време Малта също ревизира програмите си за придобиване на постоянно местожителство или гражданство срещу инвестиция и сега те поставят по-голям акцент върху закупуването на имот. „Изисква се много повече, за да бъдете въвлечени в местния начин на живот. И притежаването на имот е смятано за един от основните начини за това“, казва Алън Грима, главен изпълнителен директор на базираната в Малта компания Dhalia Real Estate.

Хората, които се стремят към директно получаване на гражданство, трябва да вложат най-малко 600 хил. евро (без цената на имота), но чакането за паспорт е между 14 и 38 месеца. Освен това стабилният имотен пазар в Малта все още предлага потенциална печалба. „Малта е много малък остров и заради ограниченото пространство се оказва много добра инвестиция“, казва Грима. „Между 2016 и 2019 г. цените нарастваха с 4% всеки месец и не намаляха по време на пандемията. Сега пазарът се стабилизира, но все още очакваме леко покачване през 2022 г.“, допълва той.

Традиционно кандидатите за паспорт в Малта идват от Русия, Китай, Близкия изток и Южна Африка, но сега Грима наблюдава интерес и от британски купувачи, които предпочитат по-непопулярни сред туристите райони като Марсаскала, съседния остров Гозо и градчета във вътрешността на острова, където той успял да продаде къща с три спални и съоръжения за езда за 3,8 млн. евро.

Друга европейска страна, която не е член на ЕС, но се оказва популярна сред кандидатите за паспорти, е Черна гора. Макар че в момента балканската страна е в списъка с чакащите за присъединяване към ЕС, покупката на имот вече дава свобода за придвижване в Европа. Но може да са необходими бързи действия, тъй като избраното неотдавна правителство обяви намерение да прекрати програмата за гражданство срещу инвестиция в края на 2021 г.

„Програмата изигра важна роля в подкрепа на имотния пазар по време на COVID-19, когато останалите продажби бяха редки“, казва Киеран Келехер от Dream Estates в Черна гора. Той наблюдава, че американски купувачи се присъединяват към клиентите от Китай, Индия и Близкия изток в закупуването на имот по адриатическото крайбрежие срещу гражданство.

Сътресенията през последните две години доведоха до значително промени в начина на живот и някои страни като Барбадос бързо се приспособяват към новите приоритети. „Барбадос беше една от първите страни, които осъзнаха, че хората все повече работят от вкъщи, и въведе 12-месечни визи“, казва Джеймс Бърдес, ръководител на продажбите в региона на Карибите и Латинска Америка в консултантската компания Savills. „В миналото човек можеше да остане в страната само три месеца, сега на практика хората идват, за да останат“, допълва той. Визата, давана само на хора, които могат да се самоиздържат, не е свързана с покупка на имот, но Антигуа и Барбуда, Доминика, Гренада, Сейнт Китс и Невис и Санта Лусия предлагат пряк път към гражданство на хората, които са готови да купят дом.

„Всичките ни купувачи в Антигуа през последните шест месеца са се сдобили с паспорт, въпреки че това не е основната им причина за закупуване на жилище на Карибите“, казва Бърдес.

Макар че паспортът отваря врати за пътуване в редица страни, според Бърдес възможността да прекарват време на Карибите е основният двигател за купувачите. „Те ценят сигурността, удобството и възможността да се наслаждават на имота си без времеви ограничения. Последните странни месеци накараха хората, които се почувстваха блокирани, са потърсят по-добра алтернатива. Животът е кратък“, казва Бърдес.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Две години след проваленото IPO WeWork става публична компания