IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Залезът на португалската "златна виза"

От догодина противоречивата програма за местожителство срещу инвестиция ще бъде ограничена само до туристически имоти и жилища в рядконаселени райони

17:00 | 04.09.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Angel Garcia/Bloomberg</em></p>

Снимка: Angel Garcia/Bloomberg

Търсейки възможност за бягство в Южна Европа през идните години, Рич Хамилтън купил нова тристайна вила на Сребърния бряг в Португалия през май. Живеещият в Амстердам правен експерт от Ню Джърси се влюбил в спокойните плажове с бели пясъци на атлантическото крайбрежие с лесен достъп до Лисабон за 35 минути с кола, пише Financial Times.

Но основната причина да избере Португалия била програмата ѝ „златна виза“ – влагайки най-малко 500 хил. евро в жилище, той получил правото да кандидатства за едногодишно местожителство за него и семейството му и няма търпение да се наслади на безвизовото пътуване в Шенгенската зона.

„Преценявахме програмите за визи и на други страни“, но избрахме Португалия, защото ни позволява да преминем към гражданство само след пет години, в които сме прекарали една седмица в страната, казва Хамилтън. Това е по-възможно от изискването за десет години престой за получаване на гражданство в Испания или седем години в Гърция.

Макар че коронавирусът ускорил решението му за закупуване на втори дом в Европа, предстоящите промени в програмата „Златна виза“ в Португалия в края на тази година също го накарали да пристъпи по-бързо към покупка.

Програмата, по която са предоставени близо 10 хил. визи от 2012 г. насам, е донесла инвестиции за 5,3 млрд. евро, сочат най-новите данни от граничната агенция SEF. Тя имаше за цел да привлича богати граждани на страни извън ЕС да живеят и работят в Португалия. Програмата беше поправена през 2015 г., за да включва имоти на стойност 350 хил. евро, нуждаещи се от ремонт, като цената намаляваше до 280 хил. евро, ако те се намираха и в район с ниска гъстота на населението.

Но от догодина жилищните имоти в Лисабон, Порто и в гъстонаселените крайбрежни райони ще бъдат изключени от програмата. Това трябваше да се случи през юли 2021 г., но промяната беше отложена заради пандемията. Само имоти, определяни като „туристически“, т.е. предназначени за употреба като ваканционно жилище, а не за обитаване през цялата година, или имоти в слабонаселени райони ще останат обхванати от програмата.

Повечето кандидати идват от Китай, но Хамилтън е сред малкия брой северноамериканци, които са се възползвали от програмата, за да установят дом в друга страна – тенденция, стимулирана от несигурността около пандемията. През 2020 г. 75 от 1182 заявления са дошли от САЩ, а от началото на тази година има още 37.

От януари „златната виза“ се превърна и в начин британците да се наслаждават на повече от 90-те дни на всеки 180 в Шенгенското пространство, които са им позволени след Brexit.

„Златната виза“ изисква от гражданите на страни извън ЕС да прекарват по-малко време в Португалия от визата за местожителство D7, предназначена за чужденци с добри финансови възможности, които да се установяват в Португалия без покупка на имот. Тя изисква от тях да прекарват най-малко шест месеца в годината в страната. Но разходите са големи. За португалската „златна виза“ четиричленно семейство, закупило имот за 500 хил. евро, ще трябва да плати допълнителни такси, данъци и съдебни разноски, възлизащи на още 50 хил. – 100 хил. евро.

Ниските разходи и високото качество на живот в Португалия са една от причините това да е най-популярната програма за „златна виза“, предлагана от правната кантора Henley & Partners, специализирана в уреждането на гражданство чрез програми за инвестиция, казва Доминик Волек, ръководител на отдела за частни клиенти на компанията.

Но схемата, наред с други като нея, е подложена на остри критики, че може да се използва за укриване на данъци и пране на пари. „Златните визи са откачена програма, защото са канали за внос на организирана престъпност в ЕС“, казва Анна Гомеш, португалски политик и бивш член на Европейския парламент. „Това е продажба на гражданство на вноски“, допълва тя.

През април 2020 г. Европейската комисия уведоми Кипър, България и Малта, че трябва да ограничат програмите си за гражданство срещу инвестиция. През октомври 2020 г. програмата на Кипър беше замразена, но малтийската и българската продължават да действат.

Португалската програма беше замразена за кратко през юли 2015 г. след операция „Лабиринт“ – разследване, при което редица португалски държавни ръководители бяха обвинени, че са вземали подкупи в замяна на предоставянето на „златни визи“ на китайски инвеститори. Най-малко 11 високопоставени представители бяха арестувани, включително Мануел Жармела Палош, ръководител на SEF. Португалският вътрешен министър Мигел Маседо подаде оставка три дни по-късно. И двамата впоследствие бяха оправдани.

Проблемът е, че има конфликт на интереси с хората, които трябва да направят проверка на инвеститорите и които също така получават комисиона, казва Сузана Корадо, президент на антикорупционната организация Transparency International в Португалия. „Програмата „златна виза“ на Португалия се превръща в експлозивна комбинация от имотни интереси с интереси на правни кантори, липса на политическа воля и на ресурси от властите“, допълва тя.

„Правните кантори, специализирани в „златните визи“, често продават целия пакет – те имат споразумения с имотни агенции, поемат грижите по бюрокрацията около издаването на визите и освобождаването от данъци. SEF признава, че не контролира произхода на средствата“, отбелязва Корадо.

Програмата „Златна виза“ е един от факторите за съживяването на замрелите преди това имотни пазари в Лисабон и Порто, но някои брокери виждат негативни последици. Александра-Виктория Бонте, съосновател на имотната агенция One Stop Properties, специализирана в луксозни имоти, казва, че компанията ѝ винаги е избягвала да рекламира имоти, построени само за купувачи със „златна виза“.

„Цените често са надути, за да отговорят на прага от 500 хил. евро, така че купувачите в крайна сметка плащат твърде много за имотите. Виждала съм проекти за едностайни или двустайни апартаменти, които бих оценила на 400 хил. до 420 хил. евро, не на 500 хил. евро“, казва тя.

Чарлз Робърт, брокер в компанията Fine & Country, не смята, че чисти инвеститори – хора, купуващи само заради възвръщаемостта, а не за собствено ползване, ще запълнят вакуума, който ще бъде създаден от купувачите със „златна виза“ на апартаменти в строеж в Лисабон.

Много страни в ЕС имат програми „златна виза“, които са различни от „златните паспорти“ по това, че предлагат само разрешение за местопребиваване, а не гражданство на инвеститорите. Ето и някои от най-противоречивите.

Малта – гражданство срещу инвестиция

През 2017 г. журналистката Дафне Каруана Галиция беше убита при бомбен атентат след разследване на корупция в Малта, включително програмата гражданство срещу инвестиция на страната. Програмата, която беше създадена през 2014 г., беше възобновена миналата година и сега изисква инвестиция от 600 хил. – 750 хил. евро наред с местожителство от съответно три години или 12 месеца. Кандидатите трябва също да купят имот в Малта на минимална стойност 700 хил. евро или да наемат имот за пет години.

Кипър – „златни паспорти“

Миналия ноември Кипър замрази дългогодишната си програма. Същия месец стана ясно, че Джо Лоу, финансистът в центъра на малайзийския скандал 1MDB, получил кипърско гражданство през 2015 г. Създадена през 2007 г., програмата предоставяше гражданство на хора, които са инвестирали или купили имот на стойност минимум 2 млн. евро. Постоянно местожителство беше предоставяно на хора, инвестирали или купили имот за 300 хил. евро.

Великобритания - Tier 1 виза за инвеститори

Британската виза за инвеститори Tier 1 е най-скъпата в Европа. През юли британското вътрешно министерство съобщи, че ще направи преглед на всички инвеститорски визи, издадени преди април 2015 г. по съображения за сигурност.

Създадена през 2008 г., програмата е предназначена за хора, които искат да инвестират най-малко 2 млн. паунда. Вариантът за инвестиране в имот беше премахнат през 2014 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още