IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Френското предложение за македонския въпрос е изпратено в Народното събрание

В документа е записано, че "преговорите за присъединяване предвиждат специално внимание да се обърне на защитата на граждани от малцинствените групи в РСМ

18:28 | 17.06.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Френското предложение за решение по наложеното от България вето за започване на преговори на Република Северна Македония (РСМ) за членство в Европейския съюз (ЕС) е изпратено до Комисията по външна политика в Народното събрание (НС), съобщи БНР, като се позова на два независими източника от парламента.

От пресцентъра на парламента са потвърдили информацията пред БТА.

В документа, изпратен от Френското председателство до председателя на Комисията по външна политика Венцислава Любенова, е записано, че "преговорите за присъединяване предвиждат специално внимание да се обърне на защитата и недискриминационното отношение към граждани от малцинствените групи и общности в Северна Македония". За да се гарантира това, напредъкът по този въпрос ще бъде следен внимателно от Комисията, която ще изготвя доклади за Съвета.

Подчертано е, че ЕС отбелязва намеренията на България и Северна Македония да направят едностранна декларация относно македонския език.

Наред с изискванията за прилагането на важни реформи и законови промени за приемане на Северна Македония в Евросъюза - като съдебна реформа и борба срещу корупцията и организираната престъпност, е поставена и борбата срещу речта на омразата и дискриминацията.

В преговорната рамка е включено изискването за постигане на конкретни резултати и добросъвестно прилагане на двустранни споразумения, включително Договора за добросъседство с България от 2017 г. и Декларацията от София от май 2018 г.

Северна Македония ще трябва да приеме с приобщаващ процес План за действие, посветен на защитата на правата на малцинствата, в сферите недискриминация, борба срещу речта на омразата, образование, създаване на ефективни мерки, механизми за докладване и определяне на отговорни институции. Прилагането на тази пътна карта и План за действие ще бъде постоянно следено и редовно обсъждано на Междуправителствените конференции по време на процеса (по присъединяване).

Вчера посланик Флоранс Рубин проведе среща с депутатите от Групата за приятелство с Франция в Народното събрание. На тази среща документът е бил обсъждан. Обсъждано е било и дали управляващите имат необходимото мнозинство, за да го приемат.

По-късно съпредседателят на Демократична България Христо Иванов разясни в кулоарите на парламента, че за България би било успех, ако Скопие се съгласи да приеме българските условия и ЕС стане гарант за изпълнението им.

В сряда Министерският съвет прие решение всички предложения по казуса със Северна Македония, различни от досегашната българска позиция, да бъдат одобрявани от Народното събрание.

Преди седмица именно тази тема се превърна в причина за напускането на ИТН на управляващата коалиция, а лидерът на партията Слави Трифонов окачестви действията на премиера Кирил Петков като национално предателство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
serafima
преди 1 година
Френското предложение за македонския въпрос трябва да се разглежда в България (и не само) допустимо ли е такава нагла намеса във вътрешните работи на държава, която се държи много толерантно като член на ЕС, но сега отстоява, макар и да можеше да бъде много по-твърдо и последователно, интересите си спрямо СРМ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още