IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американските индекси се понижават след най-лошия месец от 2020 г. насам

По-късно днес финансовите си резултати ще представят Expedia и Clorox, досега сезонът на отчетите се счита за силен

17:03 | 02.05.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Bloomberg LP</p>

Снимка: Bloomberg LP

В началото на първата за май търговска сесия акциите в САЩ поевтиняха, сигнализирайки, че сътресенията на пазарите може да продължат и през май, след като основните индекси отбелязаха през април най-лошия си месец от началото на пандемията.

S&P 500 се понижава с 0,6%, след като в петък широкият пазарен индекс затвори със спад от 3,6%. Индустриалният индекс Dow Jones се понижи с 0,5%. Бенчмаркът Nasdaq Composite се понижи с 0,8 %.

Инвеститорите очакват срещата на Федералния резерв в сряда за повече сигнали за темпа на затягане на паричната политика, като пазарите очакват още едно увеличение на лихвите, за да се противодейства на най-високата инфлация от десетилетия насам. Войната в Украйна и епидемията от Covid-19 в Китай заплашват да затруднят допълнително веригата за доставки и да повишат още повече цените.

„Това е пазар, който е разтревожен и нервен", казва Себастиан Гали, макростратег в Nordea Asset Management. „Дълго време той беше захранван с ликвидност и това беше заложено в очакванията за акциите", каза той, докато сега ситуацията се променя, тъй като централните банки затягат паричната политика.

S&P 500 спадна с 8,8%, а Dow industrials - с близо 5% през април, което е най-лошото месечно представяне от март 2020 г. насам. Nasdaq Composite отстъпи с повече от 13% през миналия месец, което е най-лошото му представяне от октомври 2008 г. насам. Технологичните акции са особено чувствителни към по-високите лихвени проценти.

Доходността по бенчмарковите 10-годишни държавни облигации се повиши до 2,962% от 2,885% в петък, нараствайки за четвърта поредна търговска сесия. Щатският долар запази скорошните си ръстове, като доларовият индекс на WSJ нарасна с още 0,1% след най-големия си месечен ръст от десетилетие.

Expedia и Clorox ще публикуват финансовите си отчети в понеделник след затварянето на пазарите. Pfizer, KKR, Airbnb, Starbucks и Lyft ще представят данни във вторник, а Moderna, Marriott International и Uber - в сряда. Kellogg и Apollo Global Management ще обявят резултатите си в четвъртък.

Сезонът на отчетите досега е сравнително силен, като над 80% от компаниите, които са представили отчети до момента, са надминали очакванията на анализаторите, показват данни на Refinitiv. Въпреки това през миналия месец акциите се понижиха, което се дължи на нервността за предстоящите месеци, твърдят инвеститорите.

Сред отделните компоненти акциите на Moody's се понижиха с 8%, след като компанията за кредитен рейтинг съобщи, че печалбата ѝ е намаляла с около една трета поради нарасналите разходи.

Цените на петрола се понижиха. Световният бенчмарк „Брент" се обезцени с 2,7% и се търгува за 104,25 долара за барел. Представители на Европейския съюз работят по предложение за налагане на санкции на руската енергетика. Според анализатори на скандинавската банка SEB някои са скептични, че то ще бъде прието, тъй като изисква единодушна подкрепа от членовете на ЕС, много от които разчитат на руските енергоизточници. Бенчмаркът за природен газ в Западна Европа се понижи с 3%.

Трейдърите също така следят блокиранията в Китай и очакват срещата на алианса ОПЕК+ по-късно тази седмица, на която членовете му ще обсъдят споразумението за доставки. 

Общоконтиненталният Stoxx Europe 600 се понижи с 1,4%. Публикуваните данни показват, че продажбите на дребно в Германия са спаднали през март, докато икономистите очакваха увеличение, а потребителското доверие в ЕС се понижи повече от очакваното. Производителят на вятърни турбини Vestas Wind Systems отчита спад в цената на акциите си със 7%, след като намали прогнозата си за цялата година и отчете по-голяма загуба от очакваното поради отписване на активи в Русия и Украйна. Фондовият пазар в Обединеното кралство е затворен заради празник.

В Азия повечето основни индекси отбелязаха умерено понижение. Южнокорейският Kospi спадна с 0,3 %, а японският Nikkei 225 - с 0,1 %. Пазарите в Китай и Хонконг бяха затворени заради празника на труда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:55 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още