IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Байдън: Ако не се размърдаме, Китай ще изяде обяда ни

Американският президент подчерта колко голям е напредъкът на азиатската държава в областта на инфраструктурата

23:02 | 11.02.21 г. 6
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Doug Mills/Bloomberg</em></p>

Снимка: Doug Mills/Bloomberg

Президентът Джо Байдън предупреди, че Китай агресивно изпреварва Съединените щати в областта на инфраструктурата, пише CNBC.

„Те инвестират много пари, инвестират милиарди долари и се занимават с редица въпроси, свързани с транспорта, околната среда и цял набор други неща“, коментира Байдън пред група сенатори, с които се срещна в Овалния кабинет.

„Те имат голяма, мащабна нова инициатива в областта на железопътния транспорт и вече имат жп линия, по която с лекота се пътува с 225 мили в час“, коментира той и добавя, че е разговарял с китайския държавен глава Си Дзинпин в продължение на два часа в сряда. „Ако не се раздвижим, те ще изядат обяда ни“, обяви Байдън след срещата с членовете на Комисията по околната среда и благоустройството.

„Трябва да действаме. И така, това, за което бих искал да говоря с тези хора, тъй като те са ключовата комисия, е как да започнем. Изложих какво мисля, че трябва да направим“, допълва той.

Телефонният разговор със Си и срещата със сенаторите са проведени в момент, в който новата американска администрация работи за справяне с нарушенията на правата на човека и подобряване на търговските отношения с втората по големина икономика в света.

Миналата седмица по време на обръщение в Държавния департамент Байдън каза, че ще работи по-тясно със съюзниците, за да се противопостави на Пекин.

„Ще се изправим срещу икономическите злоупотреби на Китай“, обяви Байдън, описвайки Пекин като „най-сериозния конкурент“ на Америка.

Напрежението между САЩ и Китай, двете най-големи икономики в света, нарасна по време на управлението на Тръмп. То ескалира в търговска война и в забраната на китайски технологични компании да правят бизнес в САЩ.

В интервю за CBS Байдън заяви, че администрацита му е готова за „изключителната конкуренция“ с Китай, но неговият подход ще е различен от този на предшественика му.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

6
rate up comment 5 rate down comment 3
driverf1
преди 3 години
Те са му изяли и вечерята даже,но той не се е усетил още.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 1
Mechkata
преди 3 години
тово звучи като извадка от фейлетоните на Алеко Константинов...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Само който не е ходил в Китай може да вярва, че това е развита държава.Има няклко града мегаполиси, чиито центрове са за показване пред чужденците, останалото е мръсотия, пренаселеност, нагъчкани блокове, смрадливи пазари и тн.Масовия китаец няма индивидуалност, той е просто част от стадо, ама на такова ниво, че е чак стряскащо. Като домашни любимци са, интересува се само да се наяде. Работодателите ги насочват и управляват като овце, не е чудно защо цял свят е изнесъл производството там - китайчето бачка във всякакви условия, няма претенции, като му свикнеш с особеностите - да лъже на дребно, като му кажеш нещо то ти кима да, да, а после си ката като си знае и голямто му желание да яде - става лесно управляемо и ухилено същество.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 4
дядя Вова
преди 3 години
От 2007-*** много вода изтече....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 5
KMETA
преди 3 години
Ха-ха-ха.. 2007 като бях в Китай, научих Лили-тата да ползват вилица и лъжица и им обяснявах, че ориза е гарнитура а не основно ястие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 4
abdul
преди 3 години
"конкуренция" ... "с китай"?!американосите отдавна са извън мача.изглежда деменцията не прощава.Размърдайте се.. хах!байдън ще подари на поданиците си по 2к $, за да се размърдат.. а те ще си мръднат мишката и ще ги обърнат в крипто за части от секундата..Размърдайтесебе!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още