IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Boeing не успя да оправдае очакванията на борсовите анализатори

Търговският отдел на Boeing отчете приходи от 14,48 млрд. долара, което е с около 350 млн. долара по-малко от прогнозата на FactSet

19:07 | 25.07.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Цената на акциите на американския производител на самолети Boeing се понижи, след като компанията обяви финансови резултати за второто тримесечие, които не покриха очакванията на анализаторите.

Търговският отдел на Boeing отчете приходи от 14,48 млрд. долара, което е с около 350 млн. долара по-малко от прогнозата на FactSet, информира CNBC. 

Основният бизнес на Boeing отбеляза 307 млн. долара тримесечен оперативен марж, като от концерна заявиха, че са отчели и разноските, свързани с нарасналите разходи по разработването на военния транспортен самолет KC-46 Tanker, който се подготвя да бъде сертифициран от американските военновъздушни сили до октомври тази година. След огромната тежест през предходните години през второто тримесечие на годината Boeing генерира допълнителни разходи от 418 млн. щатски долара, съобщи авиокомпанията в сряда в Чикаго.

Когато САЩ решиха да поръчат 179 самолета – танкера в началото на десетилетието, това се смяташе за сделката на века за индустрията. След сериозно размотаване по време на спорния трети кръг от търгове Boeing предаде бизнеса на своя европейски конкурент Airbus (тогава EADS).

Дори и тогава експертите се съмняваха, че американската компания ще спечели някога пари с проекта на предлаганата цена.

Освен това развитието на въздухоплавателното средство - както обикновено в такива проекти - отне повече време и се оказа по-скъпо от очакваното. И макар че първите 18 самолета KC-46 трябваше да бъдат доставени до август 2017 г., главният изпълнителен директор на Boeing Денис Мюленбург сега се надява, след приключване на последните полетни тестове, да предаде първия самолет на военновъздушните сили на САЩ през октомври 2018 г.

И това не е всичко - Boeing не успя да отговори на очакванията за печалба на акция за цялата година. Перспективата е в диапазона между 14,30 до 14,50 долара за акция, под очакванията за 14,56 долара в анкета на Thomson Reuters.

Новините не бяха добре приети от финансовия пазар. Въпреки че тримесечните приходи нараснаха толкова рязко, колкото очакваха анализаторите, стойността на акциите на Boeing се понижи с повече от 2,5 на сто в предборсовата сесия.

Американската авиационна компания добави още самолети към вече планираните поръчки, които общо наброяват близо 5 900 самолета на стойност почти половин трилион долара. 

Boeing очаква поне 810 доставки на самолети през тази година, което може да се превърне в рекорд за компанията. През първото полугодие тя е доставила 378 самолета.

Акциите на компанията поскъпнаха над 21 на сто през тази година, като във вторник затвориха пазарите на стойност от 358,27 долара за акция, като през последните 21 месеца продължиха да покачват стойността си.

Boeing непрекъснато разширява своята гама от самолети. Съвместното предприятие с Embraer, обявено на 5-ти юли, предостави на авиокомпанията контролния дял в бразилския производител на самолети. Сделката за близо 5 млрд. долара ще направи Boeing лидер на пазара за регионални пътнически самолети. Компанията се приближава до тази цел и с пускането на дългоочаквания модел Boeing 797.

За второто тримесечие компанията отчете приходи от близо 100 млрд. долара само от сделки, обявени по време на световното авиошоу на летище Фарнбъроу. 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:05 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още