IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Данъчната реформа на Тръмп е на косъм да бъде приета

Сенатът одобри данъчната реформа с крехко мнозинство, но законопроектът трябва да бъде гласуван още веднъж в Камарата на представителите

09:55 | 20.12.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Нанси Пелоси от демократите. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Нанси Пелоси от демократите. Снимка: Ройтерс

Американският сенат одобри спорната данъчна реформа на републиканците с малко мнозинство. 51 от 100-те сенатори гласуваха в подкрепа на проекта в ранната сутрин на сряда, а това е достатъчно мнозинство, за да бъде приета реформата, дори и без болния водещ политик Джон Маккейн.

48-те сенатори на демократите гласуваха анблок против. Така президентът на САЩ Доналд Тръмп е напът да запише най-голямото си постижение от настоящия си мандат. Преди да може да подпише закона обаче, Камарата на представителите трябва отново да гласува текста. 

Колко е чувствителна темата показва и самото протичане на гласуването във Вашингтон. След като редица известни личности призоваха чрез Twitter републиканците да гласуват против законопроекта за реформа, протестиращи прекъснаха заседанието на Сената рано в сряда сутринта със същото искане. Протестиращите скандираха „убийте законопроекта, не нас", предава DPA.

Посетители в галерията към Сената започнаха да скандират малко след началото на гласуването и вицепрезидентът Майк Пенс, който ръководеше заседанието, трябваше да спре и многократно да прикани квесторите да възстановят реда. Заради очакваните протести по време на гласуването имаше засилено присъствие на полицията в Капитолия пред сградата.

По-рано във вторник демонстранти прекъснаха дебатите по законопроекта в Камарата на представителите. Американският президент Тръмп реагира в Twitter доста резервирано.

Точно преди Конгресът да вземе решението, държавният глава увеличи напрежението преди вота: „Законът ще даде тласък на икономиката на САЩ с четири, пет и дори шест процента", заяви Тръмп пред репортери пред Белия дом. В момента ръстът на икономиката е от три процента.

В момента има защо Тръмп да бъде толкова еуфоричен, защото може да приключи годината с истински политически триумф.

От реформата ще се възползват най-вече американските корпорации и добре печелещите хора. Но и повечето американски граждани ще чувстват облекчение: според изследване на непартийната фондация Tax Policy Center в бъдеще 80% от американските домакинства ще плащат по-ниски данъци, докато едва 5% ще плащат повече пари. 20-те процента от домакинствата със средни доходи ще плащат средно с по 930 долара по-малко на държавата.

Реформата обаче ще натовари американските финанси. Според изчисленията на Съвместната комисия по данъчно облагане - данъчния орган на Конгреса на САЩ, съкращенията на данъците ще причинят умерен икономически растеж, което ще увеличи данъчните приходи в бъдеще. Те обаче няма да са толкова високи, за да компенсират загубите. Според ръководната комисия бюджетният дефицит на САЩ ще се увеличи с 1 трлн. долара през следващото десетилетие.

„Къде са омагьосаните ястреби с дефицит?", пита реторично Нанси Пелоси от демократите. „Да не са измрели?" С термина се имат предвид политиците, които защитават един консервативен бюджет, с който да се избегне натрупването на висок дълг. Те са главно представители на Републиканската партия.

В продължение на седмици Конгресът се мъчеше да постигне споразумение по закона. В окончателния вариант, който Тръмп възнамерява да подпише преди Коледа, данъчните облекчения са щедри и за компаниите. Досега американските корпорации плащаха максимум 35% от печалбата си на държавата, а от 2018 г. ще се прилага единна данъчна ставка от 21%. 

Има и друга важна промяна. Досега американските корпорации плащаха данъчна ставка от поне 20%, дори след като са използвали възможностите за отписвания и други облекчения. Новият законопроект премахва този така наречен „алтернативен минимален данък" за компаниите - още едно облекчение.

Освен това за дружествата става много по-лесно приспадането на инвестиции, например в машини или други производствени съоръжения, за данъчни цели. Предвидени са облекчения и за ръководени от собствениците дружества – от малки магазинчета до компании за недвижими имоти, като тази на семейството на Тръмп.

Една новаторска реформа за компаниите е третирането на печалбите, реализирани в чужбина. Досега те бяха облагани с данък от 35%, когато корпорациите върнат парите в САЩ. В бъдеще този данък ще изчезне, което съответства на международните норми. За да се възползват от това обаче, всички компании ще трябва да плащат еднократна такса от 15,5% върху реализираната в чужбина печалба.

По-късно днес Камарата на представителите на САЩ трябва да гласува окончателното приемане на данъчната реформа. Това се наложи, защото три разпоредби от законопроекта нарушават правилата на горната камара на американския Конгрес. Проблемът бе открит от независимия сенатор от Върмонт Бърни Сандърс и демократа от Орегон Рон Уайдън.

Камарата на представителите прие законопроекта още във вторник, но ще трябва да го гласува още веднъж, след като Сенатът внесе тази нощ поправките и го одобри.  След като долната камара приеме текста с внесените от Сената поправки, той ще бъде изпратен на президента Тръмп за подписване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:25 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още