IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Действията на Фед илюстрират ограничените възможности на централните банки

Инвеститорите вероятно си дават сметка, че евтиното финансиране в долари не е нещо, което ще реши проблема в Европа, коментира анализатор

11:52 | 01.12.11 г. 2
Автор - снимка
Създател
Действията на Фед илюстрират ограничените възможности на централните банки

Координираните от Федералния резерв (Фед) глобални усилия за понижаване на цената на кредитирането за банките демонстрират както мощта на щатската централна банка да съживи пазарите, така и ограничените й възможности за справяне с европейската дългова криза, пише Bloomberg.

Фондовите пазари по света отбелязаха ръст, а доходността по повечето европейски ДЦК се понижи, след като в сряда Фед и 5 други централни банки свалиха цената на извънредните доларови заеми за финансовите институции извън САЩ. В същото време централните банки се въздържаха от по-драстични мерки като изкупуването на облигации или предоставянето на гаранции.

Председателят на Фед Бен Бернанке отново използва картите, които изигра по време на финансовата криза, последвала спукването на ипотечния балон в САЩ през 2008 г. Днес мерките целят да защитят пазарите и световната икономика от фискалните сътресения в Европа.

„Действията на банките са насочени срещу последствията от кризата, без обаче да решават причините, които са я породили, казва Джон Ридинг, главен икономист на RDQ Economics LLC.

„Трябва да направите нещо, за да стабилизирате дълговата ситуация в еврозоната“, посочва Ридинг, бивш икономист на Фед и английската централна банка. „Това означава Европейската централна банка (ЕЦБ) да започне да изкупува много повече облигации, отколкото досега“, допълва той.

Вчера Dow Jones Industrial Average се повиши с 4,2% до 12046 пункта – най-сериозният ръст на индекса от март 2009 г. Dow беше подкрепен и от позитивните данни за заетостта в частния сектор, бизнес активността и жилищата в САЩ, всички от които надхвърлиха очакванията на анализаторите. Stoxx Europe 600 спечели 3,6%.

Доходността по 10-годишните френски облигации падна с 13 базисни пункта до 3,39%, докато доходността по еквивалентните италиански облигации се понижи с 22 пункта до 7,02%.

Италианските облигации трябва да понижат доходността до под 6% - нива, на които не са се търгували от месец - за да могат пазарите наистина да се успокоят, казва Ридинг.

Премията, която банките плащат, за да заемат долари от централните банки, ще бъде понижена с половин процентен пункт до 50 базисни пункта, се посочва в изявление на Фед от сряда. Така наречените доларови суап линии ще бъдат удължени с 6 месеца до 1 февруари 2013 г.

Фед координира действията си с ЕЦБ и централните банки на Канада, Швейцария, Япония и Великобритания. Новите мерки влизат в сила от 5 декември.

„Централните банки са склонни да реагират на ситуацията с инструментите, с които разполагат“, казва Роберто Перли, бивш икономист на Фед и изпълнителен директор на International Strategy & Investment Group във Вашингтон. „Инвеститорите вероятно си дават сметка, че евтиното финансиране в долари не е нещо, което ще реши проблема“ в Европа, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:56 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
Ratimid
преди 12 години
Въобще не е странно, явно има стремежи в тази посока, за които са си и правили планове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
aqva_nuda
преди 12 години
Започва да става все "по-странно", как именно в момента на най-голяма слабост в Европа, икономиката на САЩ бележи ръстове и успехи, а индексите скачат с по няколко процента. Сигурно го има и момента с прехвърляне на големите инвеститори от Европа към САЩ, но надали е само това. Изглевда сякаш, колкото повече затъва Европа, толкова повече икономическата ситуация в САЩ се подобрява :^), а сега ни готвят и нещо като ПЛАН МАРШАЛ 2 ако разбирам правилно. СТРАННО, МНОГО СТРАННО!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още