IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джо Байдън: Налагаме санкции, с които да съсипем военната машина на Русия

Американският президент отхвърли възможността войски на НАТО да се намесят в Украйна

21:00 | 24.02.22 г. 7
<p>
	Американският президент Джо Байдън. <em>Снимка: Bloomberg </em></p>

Американският президент Джо Байдън. Снимка: Bloomberg 

Американският президент Джо Байдън обяви нови санкции срещу Русия, които „ще доведат до сериозни загуби за руската икономика“.

Според Байдън руският държавен глава Владимир Путин е планирал атаката от месеци.

„Над 150 хил. войници са били струпани по украинската граница. Руското правителство предприе кибератаки срещу Украйна. Видяхме странни, налудничави твърдения, че Украйна ще започне война срещу Русия, че е готова да използва химически оръжия, че подготвя геноцид. В момента, в който Съветът за сигурността на ООН се събра, за да вземе решение и да предотврати война, Путин обяви война и навлезе в Украйна“, посочи Байдън. „След това започнаха въздушните удари, последвани от навлизането на сухопътни военни части“, припомни президентът на САЩ. 

Путин е агресорът, той избра пътя на войната и сега той и неговата страна ще понесат последствията, изтъкна държавният глава.

"Обявявам нови санкции срещу Русия, които ще доведат до сериозни загуби за руската икономика", изтъкна Байдън. „Ще го кажа ясно. САЩ не правят това сами. Месеци наред изграждаме коалиция от партньори, които представляват половината от световната икономика. Надяваме се на общото въздействие на нашата реакция“, добавя още той.

Байдън заяви, че САЩ ще ограничат способността на Русия да финансира своята военна машина. „Ще ограничим тяхната способност да действат в икономическите условия на 2021 г. на високи технологии“.

Той припомни, че фондовата борса в Русия се срина по-рано в четвъртък.

„С днешните си действия на Русия ние санкционираме руските банки, които държат над 1 трлн. долара в активи. Блокираме основните американски активи на четирите най-големи банки в Русия. Добавяме санкции и срещу хора от руския елит, които лично се облагодетелстват от политиката н Кремъл. Спряхме възможността руското правителство да набира средства от американски и европейски инвеститори. Въздействието на някои мерки ще се прояви с течение на времето. Ще ограничим способността на Русия да се конкурира икономически“, подчерта Байдън.

Според него в петък НАТО ще проведе среща на високо равнище, за да препотвърди своята солидарност и за да набележи следващите стъпки спрямо Москва. Байдън заяви, че ще бъдат предоставени 50 млн. долара под формата на военни доставки за Украйна.

„САЩ ще защитят всеки сантиметър територия на НТО с цялата си мощ“, заяви категорично американският президент.

Очаквайте повече информация от речта на американския президент.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 0
aldy
преди 2 години
Мноо решителен, дума няма. Никакви санкции на Роснефт и обслужващата го банка, щото иначе пресъхват доставките на дизелово гориво, които са 26% от импорта в Щатовете. А това ще е малка и приятна катастрофа посред зима.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 7
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Скоро ще разбереш кой. Твоите идоли добре знаят кой е, но и тpoлищака ще го разберете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 3
abdul
преди 2 години
кой беше тоя байдън? един с памперс и банка (фабрика за тоалетна хартия) с ракети? сетих се.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 10
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Не бях виждал Байдън толкова решителен. Кппейници, чакат ви тежки дни. Целия бял свят се обедини срещу вас. А видно и руския народ, излязъл днес с десетки хиляди да протестира! Феодалния ви режим скоро ще падне.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 4
abdul
преди 2 години
Ако се чудите какво е петродолар - ето това е.Ако Русия е бензинколонка с ракети, то САЩ е банка с ракети.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 8
aldy
преди 2 години
Вие гледайте военната машина да не ви подпръкне вас, че папер няма да остане от курназлъка ви, пък и от държавицата ви. Аре по-кротко, молим!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още