IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dow Jones изтри близо 350 пункта

Инвеститорите очакват по-бързо затягане на паричната политика на Фед заради по-добрите от очакваното данни за американския пазар на труда

23:39 | 03.06.22 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Американският индекс на „сините чипове“ Dow Jones Industrial Average падна с близо 350 пункта, а Nasdaq изтри почти 2,5% от стойността си, тъй като инвеститорите очакват по-бързо затягане на паричната политика на Федералния резерв на САЩ заради по-добрите от очакваното данни за американската икономика и пазара на труда.

Dow Jones се понижи с 1,05% (348,58 пункта) до 32 899,7 пункта. По-широкият индекс S&P500 отписа 1,63% до 4 108,54 пункта, а технологичният Nasdaq изтри 2,47% (304,16 пункта) до 12 012,73 пункта.

Dow и Nasdaq отчитат и по 1% седмичен спад, изчислява MarketWatch.

Според последния доклад за пазара на труда в САЩ в страната са създадени 390 хил. нови работни места през май, което е повече от очакваното от икономистите.

„Добрата новина е лоша новина. … Това ни напомня, че Фед все още е факторът на колебанието на инвеститорите“, коментира Марк Хакет, ръководител инвестиционни изследвания в Nationwide, цитиран от CNBC.

Трейдърите, които продават акции, реагират заради опасенията, че лихвените нива на Фед ще бъдат повишени по-бързо, отколкото се очаква. В резултат и референтната доходност по 10-годишните държавни облигации на САЩ нарасна над 2,9%.

„Толкова силни данни за пазара на труда вероятно ще обърнат всички надежди, че Фед ще обмисли пауза в повишаването на лихвите след увеличението през юни/юли, защото това би сигнализирало, че пазарът на труда остава много стегнат“, коментира Том Есай от доклада на Sevens.

Президентът на Фед в Кливланд Лорета Местър по-късно в петък заяви, че подкрепя по-агресивно увеличение на лихвените нива, тъй като не е видяла достатъчно доказателства, че инфлацията е достигнала връх. „Не искам да обявявам победа над инфлацията, преди да видя наистина убедителни доказателства, че нашите действия започват да вършат работата за намаляване на търсенето в по-добър баланс с общото предлагане“, коментира тя в предаването „The Exchange“ на CNBC.

Инвеститорите се опасяват, че по-високите лихви могат да забавят твърде много икономиката и да я насочат към рецесия.

По-високите лихви също така намаляват стойността на бъдещите печалби, което може да направи акциите да изглеждат по-малко привлекателни, особено технологичните компании.  В тази връзка в петък книжата на Micron Technology поевтиняха със 7,2%, а Nvidia изтри 4,5% от пазарната си оценка.

Технологичните гиганти Google Alphabet и Meta Platforms изтриха, съответно, 2,6% и 4,1% от цените на акциите си.

Книжата на Apple поевтиняха с почти 4% след предпазлива изследователска бележка от Morgan Stanley. Според банката забавянето на растежа на App Store може да навреди на компанията в краткосрочен план.

Акциите на Tesla паднаха с 9,2%, след като Ройтерс съобщи, цитирайки вътрешен имейл, че главният изпълнителен директор Илон Мъск иска да съкрати 10% от работните места в компанията. Мъск казва в имейла, че има „супер лошо“ предчувствие за икономиката.

Коментарите от Мъск идват след предупреждения от други водещи компании тази седмица. Главният изпълнителен директор на JPMorgan Chase Джейми Даймън каза в сряда, че очаква икономически „ураган“ на фона на войната в Украйна и затягането на паричната политика на Фед.

В четвъртък Microsoft намали своите насоки за печалбите и приходите за четвъртото фискално тримесечие заради неблагоприятните валутни курсове.

Доходността по 30-годишните американски облигации нарасна с 3,7 пункта до 3,112%. За седмицата повишението на лихвите по дълговите книжа достига 13,5 пункта.

Доходността по 2-годишните съкровищни бонове на САЩ достига 2,667%, като за седмицата се увеличава с почти 17 пункта.

Същевременно цените на златото паднаха в петък, като регистрираха и седмична загуба, тъй като доларът поскъпна спрямо основните му конкуренти. Фючърсите на златото със срок на доставка през август поевтиняха с 21,2 долара до 1 850,4 долара за тройунция. Това е най-резкият еднодневен спад на цената от 12 май насам, според Dow Jones Market Data. За седмицата загубата достига 0,3%.

Същевременно цената на петрола отчете шести пореден седмичен ръст, след като ОПЕК+ постигна ограничено увеличение на добивите, което не успокои опасенията на пазарите относно дефицита на предлагането.

Американският сорт West Texas Intermediate (WTI) достигна цена от 118 долара за барел при седмичен ръст от над 3%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още