IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dow Jones прибави над 900 пункта след решението на Фед

Инвеститорите разчитат, че централната банка ще може да забави инфлацията, без да предизвиква рецесия

23:59 | 04.05.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Основните щатски индекси отбелязаха силен ръст в сряда, след като Федералният резерв повиши лихвите с очаквания половин процентен пункт, а председателят Джером Пауъл намекна, че централната банка ще стане дори по-агресивна в борбата си с инфлацията предава CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average прибави 932,27 пункта към стойността си и завърши деня на ниво от 34 061,06 пункта. Широкият измерител S&P 500 се повиши с 2,99% до 4300,17 пункта. Технологичният показател Nasdaq Composite нарасна с 3,19% до равнище от 12 964,86 пункта.

Централната банка обяви, че ще повиши бенчмарковата лихва с 50 базисни пункта или 0,5 процентни пункта и ще започне да намалява баланса си през юни. Това е най-голямото повишение на лихвите от 2000 г., но ходът беше очакван от инвеститорите.

Индексите отбелязаха силен ръст, след като Пауъл заяви, че централната банка не обмисля повишение със 75 базисни пункта на бъдещи заседания.

Повишаването на лихвите и ралито се случват след жесток април за индексите отвъд Океана, при който технологичният показател Nasdaq Composite се озова на територия на „мечи“ пазар. Широкият измерител S&P 500 навлезе в сряда с повече от 13% под рекордния си връх. Но и двата индекса достигнаха най-ниските си нива за годината по-рано тази седмица.

Пауъл заяви, че Фед може да забави икономическия растеж, без да предизвиква бум на безработицата, като се позова на големия брой незаети работни места и силните счетоводни баланси на домакинствата.

Инвеститорите изглежда също споделят увереността на централната банка за американската икономика. Книжа, които са смятани за предвестници на състоянието на икономиката, се представиха добре. Цената на акциите на Home Depot и на Caterpillar нарасна с около 3%. Банковите акции също поскъпнаха, като Citigroup и JPMorgan Chase прибавиха над 2% към стойността си.

Големите технологични компании също постигнаха ръст след съобщенията на Фед. Книжата на Apple и на компанията-майка на Google Alphabet поскъпнаха с над 4%. Енергийният гигант Chevron прибави 3,1%, а Exxon Mobil - близо 4%.

Starbucks и Airbnb, които вече постигаха ръст през деня след по-добри от очакванията доклади за тримесечието, прибавиха съответно 9,8% и 7,7%.

Книжата на всички 30 компании в Dow Jones поскъпнаха, както и някои по-спекулативни области от пазара. Книжата на Docusign и на Zoom Video отбелязаха ръст с над 5%.

Едно от малкото слаби звена беше Lyft, чиято цена на акциите си срина с близо 30%, след като компанията за споделени пътувания даде слаби прогнози за настоящото тримесечие. Книжата на конкурента Uber поевтиняха с над 4%.

Доходността по 10-годишните американски държавни ценни книжа отново надхвърли 3% в сряда сутринта и достигна близо до най-високото си ниво от 2018 г., но се понижи след коментарите на Пауъл до 2,948%. Доходността по 30-годишните облигации се повиши до 3,04%.

Американските индекси постигат ръст за трети пореден ден от началото на май, като се стабилизираха след април, когато Nasdaq  изпрати най-лошия си месец от 2008 г. насам.

На валутните пазари доларовият индекс, който следи представянето на щатските пари спрямо кошница от шест конкурентни валути, се понижи с 0,91% до 102,52 пункта. Еврото поскъпна с 0,96% до 1,062 долара, а паундът е нагоре с 1,06% до 1,263 долара. Спрямо йената щатските пари поевтиняха с 0,76% до 129,11 йени за долар.

Цената на петрола се повиши в сряда, след като ЕС, най-големият търговски блок в света, обяви планове да се откаже от вноса на руски петрол, което засили опасенията от допълнително затягане на пазара. Европа внася около 3,5 млн. баела руски петрол и петролни продукти на ден и също така зависи от Москва за газовите си доставки.

Фючърсите върху международния бенчмарк Брент поскъпнаха с 5,17 долара до 110,14 долара за барел. Контрактите върху американския лек суров петрол WTI прибавиха 5,40 долара към стойността си до 107,81 долара за барел.

Американските фючърси върху златото поевтиняха с 0,8% до 1885,4 долара за тройунция. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:17 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още