IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България ще поиска изключение от петролното ембарго

Унгария може да блокира забраната за внос на руски петрол, сочат медийни публикации

16:02 | 04.05.22 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

България ще се възползва от възможността и ще поиска изключение от петролното ембарго, което Европейската комисия предлага, коментира вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев, пише Ройтерс. В интервю за в. "Капитал" той пояснява, че технически страната ни може да се справи и без руски петрол, но това ще повиши сериозно цените на горивата.

БНР пък съобщи, че бургаската рафинерия "Лукойл Нефтохим" може да спре работа, ако България не внася руски петрол. Според представителя на България в ръководството на компанията Красимир Първанов съоръженията не могат да работят без петрол от сорта "Уралс".

България вече попадна "под ударите" на Москва, след като отказа да се съобрази да плаща в рубли за руския природен газ. От 27 април "Газпром" спря доставките на газ за страната и за Полша, която също се придържа към европейската позиция, че плащанията в рубли са нарушение на договорите и на наложените заради войната в Украйна санкции.

В същото време обаче Москва не спира газа за Германия и Австрия, въпреки че отказа плащанията, извършени по обичайната схема в евро.

Според бившия изпълнителен директор на украинската "Нафтогаз" Андрий Кобольов изборът на България и Полша съвсем не е случаен - договорите и на двете държави изтичат в края на 2022 г. При това положение, ако се стигне до арбитраж, Русия би плащала неустойки само за няколко месеца.

Срещу налагането на петролно ембарго срещу Русия се обяви Унгария въпреки смекчените условия, пишат световните агенции. Позицията на страната, която е един от най-верните съюзници на Кремъл в ЕС, е че забраната за вноса на руски петрол би нарушила енергийната сигурност на общността.

"Не виждаме никакви планове или гаранции как тази промяна може да бъде управлявана", коментира говорителят на унгарското правителство Золтан Ковач, цитиран от Ройтерс и AFP. Според него няма и гаранции за енергийната сигурност на Унгария.

Според AFP в предложението на ЕК ще има специални условия за Унгария и Словакия, които нямат абсолютно никакъв друг достъп до петрол, освен руски. И двете държави намекнаха, че няма да подкрепят санкции срещу руската енергетика заради голямата зависимост, която имат страните им, и липсата на алтернативи в краткосрочен план.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 2
cyclop
преди 1 година
Всеки километър пеш е пирон в ковчега на Путиновата машина за агресия! Ходете пеш да го накажем! Тая цялата пропаганда от последните месеци покрай ушите ли ви минава? Гасете лампите и спирайте боилера, ще наказваме Путин на макс!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 2
Борката
преди 1 година
П***си сър! е оригинала.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
caller
преди 1 година
Защо така бе предатели? Защо се цепим и делим от демократичния евроатлантически свят и подкопаваме световния ред? Уж подкрепяхме Украйна, уж щяхме да санкционираме Русия и диктатурата, а сега се отмятаме? Келешлък, сър.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още