IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dow се устреми към първи шест поредни седмици с ръстове от 1954 г.

По-слабият долар в четвъртък подкрепи борсите на Wall Street

23:14 | 28.12.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американските фондови пазари се възползваха в четвъртък от слабия долар и отчетоха умерени ръстове, докато Dow Jones industrial average достигна до нов рекорд в предпоследния ден на търговия за 2017 г. И трите важни бенчмарка отчетоха слаби повишения. 

Американските фондови пазари се възползваха в четвъртък от слабия долар и отчетоха умерени ръстове. След силното отваряне на сесията обаче индексите почти не отчетоха движение през деня. 

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial добави 0,2% до 24 834 пункта. Широкият S&P 500 се повиши с 0,2% до 2687 пункта. Технологичният бенчмарк Nasdaq 100 спечели 0,2% до 6950 пункта. 

След затварянето на сесията в четвъртък Dow е напът да постигне лек седмичен ръст. Последният път, когато Dow бе на зелена територия в края на всяка една от последните шест пълни седмици на годината, беше през 1954 г. Това не включва седмици, обхващащи две различни години.  

Текущите икономически данни обаче оказаха слабо влияние върху акциите. Бизнес климатът в Чикаго изненадващо се подобрява през декември. Същевременно стана ясно, че броят на първоначалните заявления за безработица е останал непроменен през миналата седмица. 

„Подобно на Европа и в САЩ между Коледа и Нова година оборотът е скромен. Един или друг може да се опита оптически да разкраси портфолиото си. Но едва ли ще се случат кой знае колко неща“, казва фондмениджърът Томас Алтман от QC Partners, цитиран от N-TV.

Подкрепа Wall Street намери и от лекия спад на долара, който подобрява възможностите за износ на американските производители.

Сред отделните компоненти впечатление направиха акциите на Calumet Specialty Products със срив от 13 на сто. По-рано през сесията те дори загубиха една трета от стойността си до най-ниското си ниво от над 4 месеца. По-рано Calumet отчете неочаквано висока загуба за третото фискално тримесечие.

Книжата на Netflix поскъпнаха с 3,2 на сто. Доставчикът на онлайн видео обяви сътрудничество с принадлежащата към Facebook услуга за съобщения WhatsApp. Засега сътрудничеството ще бъде ограничено до Индия с нейните около 200 млн. потребители на WhatsApp.

С оглед на цялата борсова година в индекса Dow Jones най-добре се представя производителят на самолети Boeing, чиито акции поскъпват от януари досега с около 90 на сто. Книжата на General Electric пък са сред най-зле представящите се със спад от 45%. През 2017 г. книжата на Apple поскъпват с почти 50 на сто, а тези на Microsoft – с почти 40 на сто. При Coca-Cola засега повишението е от малко над 10 на сто.

Извън Dow книжата на Nvidia са сред най-търсените с повишение от около 85 на сто. Още през 2016 г. акциите на производителя на чипове бяха сред фаворитите на  S&P 500 с ръст от около 220 на сто.

От началото на годината досега Dow отчита ръст от 25 на сто, Nasdaq добавя 29 на сто, а  S&P500 – почти 20 на сто. Това е доста по-добро развитие от повишенията на Стария континент. Годишните ръстове на германския Dax и общоевропейския EuroStoxx50  са съответно 13 и 7 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:07 | 26.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още