IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dow записа най-лошото си понижение от октомври насам

Силно поевтинява петролът, фючърсите върху Брента изтриват 7% от цената си, а тези върху WTI - 7,6%

23:35 | 19.07.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Водещите американски индекси изпратиха понеделнишката сесия със силни понижения на фона на подновените притеснения за разпространението на варианта делта на коронавируса и растежа на икономиката, съобщава CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се понижи със 725 пункта (2,1%) – най-много от миналия октомври насам, до 33 962,04 пункта. В даден момент понижението достигна 920 пункта.

От своя страна S&P 500 изтри 1,6% до 4258,52 пункта, като секторите на енергията, финансите и индустрията бяха с най-големите спадове. Технологичният бенчмарк Nasdaq Composite намаля с 1,1% до 14 274,98 пункта, изпращайки пети пореден ден на понижения, което е и най-дългата му поредица от октомври.

Индексът на компаниите с по-малка пазарна капитализация Russell 2000 се сви с 1,5%, успявайки да се възстанови, след като в даден момент се оказа на територия на корекцията – надолу с над 10% спрямо мартенския си връх.

При американските държавни ценни книжа доходността по 10-годишните и 30-годишните облигации се понижи до съответно до 1,19% и 1,82%.

Осезаем спад има и при цената на петрола. И двата водещи сорта поевтиняват с по около 7%. Фючърсите върху международния бенчмарк Брент изтриват 6,9% от цената си до 68,49 долара за барел, а тези върху американския сорт WTI – със 7,6% до 66,34 долара за барел.

Златото също поевтинява, но по-умерено, с 0,2% до 1811,9 долара за тройунция.

Цените на „черното злато“ се понижават заради страховете за забавянето на растежа на икономиката и решението на ОПЕК+ да започне постепенно облекчаване на производствените съкращения. Енергийните акции са сред най-зле представящите се – тези на ConocoPhillips изтриха над 3% от стойността си, а на Exxon Mobil 3,5%.

„Пазарът изглежда е готов да придобие по-отбранителен характер, тъй като изпитваме значително забавяне на финансовите резултати и икономическия растеж“, посочва Майк Уилсън, главният стратег на Morgan Stanley.

Броят на новите случаи на коронавирус в САЩ отново тръгна нагоре този месец, като делта вариантът се разпространява най-вече сред неваксинираните. В страната средният брой на новозаразени за денонощие е близо 30 хил. случая за последните седем дни до петък.

Индексът на волатилността Cboe Volatility се покачи с 4 пункта до 22,56 пункта, като в даден момент от сесията достигна 24,8 пункта на фона на по-широката пазарна разпродажба.

Силен удар понесоха и авиокомпаниите. Акциите на American Airlines загубиа над 4% от цената си. Тези на Delta записаха спад с 3,7 %.

Ключови акции, свързани с икономическото възстановяване също поевтиняха. Тези на Boeing се разделиха с близо 5% от цената си, на General Motors с 2,3%, а на Caterpillar с 1,8%.

Но въпреки днешните разпродажби щетите върху пазара засега остават умерени. S&P 500 все още се намира на 3,5% под последния си рекорд, достигнат миналата седмица, а инвеститорите очакват още силни икономически резултати в рамките на течащия в момента сезон на отчетите.

Тази седмица се очакват данни от девет компании в Dow и 76 от S&P. Сред тях са United и American Airlines, както и Snap и Twitter. CSX, Johnson & Johnson, Coca-Cola, Honeywell, IBM, Intel и Netflix също са в графика за седмицата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:51 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
IQ96
преди 2 години
2 (статии) в 1(един ден). *** еднакви.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още