Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Фед няма намерение да оттегля скоро подкрепата за икономиката

Според Джером Пауъл нов пакет стимули няма да доведе до бързо ускорение на инфлацията

Фед няма намерение да оттегля скоро подкрепата за икономиката

Снимка: Bloomberg L.P.

Управителят на Федералния резерв Джером Пауъл сигнализира, че централната банка няма намерение скоро да оттегля подкрепата си за американската икономика, въпреки че изрази очаквания за подобряване на активността по-късно през годината.

„Икономиката е далеч от нашата цел за заетост и инфлация и вероятно ще отнеме известно време за постигане на по-значим по-нататъшен напредък“, заяви Пауъл пред Банковата комисия в Сената, цитиран от Bloomberg.

Той също така омаловажи тревогите за ускоряване на инфлацията от нов голям пакет фискални стимули или от ускоряване на търсенето, след като все повече американци са ваксинирани срещу коронавируса.

Пауъл също така определи скорошното увеличение на доходността по държавните ценни книжа, което изплаши пазара на акции, като „декларация на доверие“ в силните икономически прогнози.

Още по темата

Редовният отчет на Пауъл пред Сената се случва на фона на засиления оптимизъм за икономиката с напредване на програмата за ваксиниране на населението и очакванията за нови фискални стимули от администрацията на президента Джо Байдън.

Пауъл посочи, че е важно да се определи какво точно стои зад по-високата доходност, а именно очакванията за бързото завръщане към икономическата нормалност.

„В известен смисъл това е декларация на доверие за част на пазара, че ще има силно и напълно завършено възстановяване“, каза той.

След изказванията му доходността по 10-годшните облигации нарасна с няколко базисни пункта, но минути преди 20 ч. остава почти без промяна на ниво от 1,359%.

Пред Сената Пауъл отправи оптимистична прогноза за годината. „Макар че не трябва да подценяваме предизвикателствата, пред които в момента сме изправени, развитието сочи към подобряване на прогнозите по-късно тази година“, каза Пауъл. „Най-вече продължаващият напредък във ваксинациите трябва да помогне за ускоряване на връщането към нормалната дейност“, допълни той.

В отговор на въпрос управителят на Фед заяви, че растежът на икономиката тази година може да е на ниво от около 6%. Миналата година свиването бе в размер на 2,5%.

По отношение на безработицата Пауъл заяви отново, че най-тежко засегнати от нея в рамките на пандемията са афроамериканците, испаноезичните общности и други малцинства. „Икономическите размествания засегнаха много животи и създадоха голяма несигурност за бъдещето“, каза той.

Пауъл също така отново повтори обещанието на централната банка да запази краткосрочните лихвени проценти близо до нулата, докато пазарът на труда не достигне максимална заетост, а инфлацията се ускори до 2% и да се задържи за известно време.

„Наистина не очаквам да сме в ситуация, в която инфлацията се ускори до притеснителни нива“, каза той. Според Пауъл инфлацията ще се ускори през идните месеци.

По статията работи: Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

2
 
4
 
3
khao до: ing5rov
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
братчед?? Тоя ти е брат, все едно в един гАз сте правени !
3
 
4
 
2
ing5rov до: дядя Вова
преди 3 месеца
: ))) ... това са новите ценности , братчед ...
4
 
6
 
1
преди 3 месеца
Фед няма намерение да оттегля скоро подкрепата за икономиката От кога кражбата (печатането без покритие) се нарича подкрепа?!

Още от САЩ
Фед: Митата на Тръмп са причина за загуби за милиарди