IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед подчертава "стабилния" икономически растеж в САЩ

Липсата на сериозен инфлационен натиск означава, че повишението на лихвите може да стане постепенно, твърди централната банка на страната

20:51 | 13.07.18 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Федералният резерв подчерта в петък "стабилния" икономически ръст на САЩ през първата половина на годината в полугодишния си доклад до Конгреса, в който също така потвърди, че очаква да продължи да повишава лихвените проценти постепенно.

Това е вторият доклад на Фед до депутатите, откакто председателят Джером Пауъл пое ръководството на централната банка в началото на февруари. Той трябва да отговори на въпроси по него пред депутатите във вторник и сряда.

Подробностите от доклада, състоящ се от 63 страници, бяха в съответствие с текущите прогнози на Фед, представени подробно на заседанията на банкерите, според които силният икономически растеж и ниската безработица изискват увеличение на лихвите, но липсата на сериозен инфлационен натиск означава, че това може да стане постепенно. Американските индекси отчетоха леко понижение след публикуването на доклада. 

„През първата половина на тази година изглежда, че общата икономическа активност се е увеличила стабилно", пояснява Фед, като добавя, че икономиката продължава да бъде подкрепяна от благоприятни потребителски и бизнес нагласи, скорошното увеличение на богатствата на домакинствата, солиден икономически растеж в чужбина, както и добрите финансови условия в САЩ.

Федералният резерв "очаква по-нататъшното постепенно увеличение" на лихвените проценти да продължи да развива икономическа експанзия, която в момента е втората най-дълга експанзия в историята на страната, пояснява Ройтерс.

Фед твърди, че пакетът от данъчни облекчения на администрацията на Тръмп вероятно е допринесъл за отслабването на потребителските разходи от слабия старт на годината и вероятно ще придаде умерен тласък на икономическия растеж през тази година.

Относително „розовата“ картина на американската икономика бе подчертана от Пауъл и в интервю в четвъртък, в което той заяви, че смята, че американската икономика остава в "наистина добро състояние", тъй като неотдавна въведените данъци и разходни програми вероятно ще допринесат за увеличаване на брутния вътрешен продукт поне през идните три години.

Не виждаме нищо изненадващо. Накратко, банкерите на Фед предвиждат продължаване на постепенното затягане, като не се допуска сериозен спад на икономиката заради търговското напрежение

Федералният резерв увеличи лихвените проценти седем пъти, откато през декември 2015 г. започна цикъл на затягане, а за последно повиши лихвения си процент по кредитите с четвърт процентен пункт в средата на юни. Фед предвижда още две увеличения на лихвите до края на годината.

"Не виждаме нищо изненадващо", казва Джим О'Съливан, главен американски икономист в High Frequency Economics, Ню Йорк, пред Ройтерс. "Накратко, банкерите на Фед предвиждат продължаване на постепенното затягане, като не се допуска сериозен спад на икономиката заради търговското напрежение".

В доклада централните банкери още веднъж отбелязват, че ръстът на заплатите е по-слаб, отколкото биха очаквали предвид сегашната безработица от 4%.

Нарастването на заплатите е било "умерено", се казва в доклада, вероятно отслабено заради слабата производителност. Подчертава се, че може да има още по-малко отслабване на пазара на труда, тъй като повече работници в напреднала възраст са готови да се влеят в работната сила, „ако търсенето на служители остава силно".

Федералният резерв показа малка загриженост за финансовата стабилност, като пояснява, че финансовите пазари са стабилни и има минимални доказателства за натиск над ликвидността. Банката обаче отбелязва, че оценките за някои активи са повишени и че евентуално забавяне на икономиката би могло да засили уязвимостта на корпорации с по-нисък рейтинг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
Tantum
преди 5 години
Цитират. От контекста си личи, а и не би било професионално от тяхна страна да окачествяват растежа в САЩ, тъй като в новините трябва да се въздържат от изразяване на мнението на журналиста.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
0pk
преди 5 години
Като слагате кавички цитирате ли или имате предвид точно обратното? :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още