IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорът звезда Майкъл Бъри отново преобрази портфолиото си

Той е придобил акции на Alphabet и Meta, но за сметка на това залага срещу производителя на iPhone Apple

11:16 | 17.05.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: David Paul Morris/Bloomberg</em></p>

Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

За трети пореден път Майкъл Бъри променя изцяло портфолиото си. Инвеститорът звезда се възползва от корекцията на фондовия пазар в САЩ, за да осъществи големи покупки от януари до март. Той е купил акции на компанията майка на Google Alphabet, компанията майка на Facebook Meta и на още осем компании на обща стойност 165 млн. долара.

Това става ясно от документите на хедж фонда на Бъри - Scion Asset Management, които той трябва да подава на всяко тримесечие в Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ (SEC) и които бяха публикувани в понеделник вечерта. Те отразяват състоянието на портфолиото в края на март.

От съобщението на SEC става ясно, че Бъри залага на спадащи цени на друг технологичен гигант - производителя на iPhone Apple, който понастоящем е втората по пазарна капитализация компания в света.

Майкъл Бъри стана известен с това, че предсказа финансовата криза през 2007 г. и успешно заложи срещу бурното развитие на жилищния пазар в САЩ. Макар че е склонен да дава малко по-ранни прогнози, в близкото минало той на два пъти подсили репутацията си, като предупреди за предстоящи разпродажби през ноември, а след това купи акции на компании от отбранителния сектор още преди началото на войната в Украйна.

А ето как изглежда сега портфолиото на Майкъл Бъри:

Apple

Най-голямата позиция в портфейла на Бъри е късият му залог върху Apple. Общо към 30 март той притежава пут-опции върху акции на Apple на стойност малко под 36 млн. долара. Цената на упражняване и датата на изтичане на срока на валидност на опциите не се оповестяват в съобщението.

Пут-опцията дава право на купувача да продаде базов актив - в този случай акциите на Apple - на продавача на опцията на предварително определена цена по време на срока на опцията. Ако цената падне, купувачът реализира печалба.

Понастоящем Apple се конкурира с петролната компания Saudi Aramco за титлата „най-високо оценявана компания в света", високо печеливша е и има силна марка. Затова в портфолиото на Уорън Бъфет Apple представлява почти 50 процента. Така че фактът, че Бъри залага срещу Apple, се смята за необичаен, но може да се окаже печеливш. От януари насам акцията е загубила повече от 15% от стойността си.

Bristol-Myers Squibb

Фармацевтичната компания е единствената акция от четвъртото тримесечие на 2021 г., до която Бъри не се е докосвал през първите три месеца на тази година. Той все още притежава 300 000 акции на стойност малко под 22 млн. долара.

Американският концерн е пазарен лидер в сектора на онкологията. Той иска да разшири още повече пазарните си позиции с широк спектър от нови разработки. Досега акциите се представят добре през тази година, като са поскъпнали с повече от 20%.

Booking.com

Онлайн порталът за резервации на пътувания, настаняване, полети и автомобили под наем е засегнат от пандемията на коронавируса. Сега Бъри очевидно залага на това, че туристическите компании ще се възползват от отшумяването на пандемията. Той е купил акции на Booking на стойност почти 19 млн. долара.

Но базираната в Амстердам компания е не само бенефициент на нарастващото търсене на пътувания, но може да действа и като хедж срещу инфлацията в портфолиото: порталът печели от повишаването на цените за настаняване. Тази година акцията е отчела понижение от 12% в цената си.

Discovery

През първото тримесечие Бъри е търгувал и с акции на медийната компания Discovery за 19 млн. долара. Discovery стана част от Warner Bros Discovery на 8 април тази година. Ако по това време Бъри все още е притежавал акции, той е получил по една акция от новата група Warner Bros Discovery за всяка от своите 750 000 акции на Discovery.

Напоследък обаче книжата са подложени на натиск и вече са загубили повече от 25% от цената си през тази година. Главният финансов директор Гунар Виденфелс предупреди в края на април, че 2022 г. „несъмнено ще бъде хаотична година". Той заяви, че не вижда възможност за привлекателна възвръщаемост на някои инвестиции. По-рано компанията обяви, че след по-малко от месец спира от пазара стрийминг услугата CNN+.

Alphabet

Акциите от клас А на компанията майка на Google вече са загубили около 20% от стойността си през тази година. Очевидно Бъри е видял възможност в това, тъй като е закупил акции на стойност 18 млн. долара.

През първото тримесечие на тази година растежът се е забавил, обяви Alphabet в края на април. Приходите са се увеличили с 23%, но през същия период на миналата година те са били 34%. Печалбата спадна от 17,9 млрд. долара на 16,4 млрд. долара.

Скоро обаче Alphabet ще започне да изкупува акции в голям обем. Това удовлетворява акционерите, тъй като поддържа цената на акциите и същевременно увеличава печалбата на акция. Общо компанията иска да изкупи обратно ценни книжа за 70 млрд. долара. На 15 юли ще бъде извършено и разделяне на акциите (сплит): Тези, които преди разделянето са имали една акция, след сплита ще имат 20 акции.

Cigna

При Cigna Бъри е изневерил на технологичния сектор с покупки на акции за малко под 18 млн. долара. Cigna е застрахователна компания, специализирана във всички видове здравно застраховане - очевидно с успех: от началото на годината акциите са се повишили с 12%.

В началото на май Cigna повиши прогнозата си за печалба от 22,40 долара на акция на 22,60 долара, след като разходите, свързани с коронавируса, намаляха. Освен това са се понижили и признаците за наваксване при медицинските услуги, които бяха отложени заради пандемията.

Meta

Компанията майка на Facebook е един от най-големите губещи на фондовия пазар през годината, като от началото на годината е загубила около 40% от стойността си. С това обаче спадна и оценката ѝ - очевидно до момента, в който Бъри отново намира акциите на Meta за привлекателно оценени: Той е придобил дял за малко под 18 млн. долара.

След предишните разочароващи данни през първото тримесечие на тази година Meta отново представи по-добри бизнес резултати. Въпреки че печалбата расте най-бавно от първичното публично предлагане преди десет години, а приходите са се увеличили само със седем процента, броят на активните потребители във важния регион на Северна Америка надхвърли очакванията на анализаторите.

През първото тримесечие Бъри е инвестирал и в следните компании: концернът за плащания Global Payments (9 млн. долара), американската медийна компания Nexstar Media Group (14 млн. долара), компанията за природен газ Ovintiv (16 млн. долара), американската търговска верига Sportman's Warehouse (малко под 3 млн. долара), компанията майка на Opel Stellantis (малко под 10 млн. долара).

В замяна на това той продава всичките си акции в пет компании: Aea-Bridges Impact, SPAC на подразделението за електрически мотоциклети на Harley-Davidson, Fidelity National Financial, доставчик на застрахователни услуги и услуги по уреждане на спорове за недвижими имоти и ипотечни кредити, изпълнителят на услуги от отбранителния сектор General Dynamics и операторите на затвори Corecivic и Geo Group.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още