IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изказването на Джером Пауъл оцвети щатските индекси в зелено

Водещите показатели на Wall Street са напът да запишат месец на повишения

22:35 | 22.03.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Michael Nagle/Bloomberg</em></p>

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Водещите борсови индекси на Wall Street се възстановиха във вторник, докато инвеститорите анализираха коментара на гуверньора на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл, съобщи CNBC.

Бенчмаркът Dow Jones Industrial Average нарасна с 0,74%, или 254,47 пункта, до 34807,46 пункта.

Широкият измерител S&P 500 добави 1,13% към стойността си, или 50,43 пункта, достигайки 4511,61 пункта.

Технологичният показател Nasdaq Composite се увеличи с почти 2%, или 270,36 пункта, до ниво от 14 108,82 пункта.

us us

В понеделник индексите преминаха през волатилна търговска сесия, след като Пауъл заяви, че "инфлацията е твърде висока" и пое ангажимент да направи "необходимите стъпки", за да ограничи ръста ú. Изказването на централния банкер бе направено по-малко от седмица след като финансовата институция одобри първото лихвено повишение от 2018 г. насам.

"Очакванията се оказаха по-лоши от реалното събитие и сега посланието, което чухме вчера ... ни кара да сме подготвени за най-лошото, но да се надяваме на най-доброто", каза ръководителят по инвестиционни стратегии в SoFi Лиз Йънг.

Някои участници на пазара повишиха очакванията си за лихвени увеличения, след като Пауъл посочи, че следващото затягане на паричната политика може да е по-агресивно.

"Ако сметнем, че е подходящо да се движим с по-агресивен темп и да увеличи лихвите с над 25 базисни пункта на заседание или на заседанията, ще го направим", увери Пауъл в понеделник.

В най-високите си равнища по време на търговията доходността на 10-годишните щатски облигации достигна 2,39%, което е тригодишен връх.

Акциите на банките поскъпнаха - тези на JPMorgan добавиха 2,1% към капитализацията си, а на - Bank of America - 3,1 на сто.

Технологичните акции, които поевтиняха в понеделник, се възстановиха. Ценните книжа на големите технологични гиганти Alphabet, Meta и Amazon поскъпнаха с над 2%.

Акциите на Nike също записаха повишение от 2,2%, след като компанията публикува резултатите си за фискалното трето тримесечие и надмина очакванията.

Цената на американския суров петрол West Texas Intermediate (WTI) намаля с 0,7%, или 0,82 долара, до 111,3 долара за барел. От своя страна международният бенчмарк Брент поевтиня с процент до 114,47 долара за барел.

Златото поевтиня незначително, като цената му отбеляза лек спад от 8,6 долара до 1920,9 долара за тройунция.

Инвеститорите продължиха да следят събитията в Украйна. Американският президент Джо Байдън ще обяви съвместни действия за подобряване на европейската енергийна сигурност и намаляването на зависимостта на континента от руски петрол и газ.

И трите водещи индекса са напът да отбележат месец на повишения. Показателят S&P 500 е нараснал с около 3% през март, докато измерителите Dow и Nasdaq са добавили по над 2% към стойността си през третия месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още