IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Конгресът на САЩ одобри окончателно данъчната реформа на Тръмп

Промяната в данъчното законодателство е първият голям триумф за Доналд Тръмп, но очакванията са, че ще повиши дефицита с 1 трлн. долара в следващите 10 години

20:23 | 20.12.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Камарата на представителите в САЩ даде окончателно одобрение на предложената от президента Доналд Тръмп реформа в данъчната система, пише Ройтерс. В малките часове тази сутрин американският Сенат даде зелена светлина на предложението.

Промяната е най-съществената реформа в данъчното законодателство на САЩ за последните 30 години, отбелязва агенцията. Това е и първата съществена мярка, която прокарва американският президент.

Предложението беше прието с 224 гласа "за" и 201 "против", посочва още Ройтерс. В Сената законопроектът беше одобрен с 51 гласа срещу 48 "против". Промените ще влязат в сила след подпис от президента Доналд Тръмп. Засега обаче не е ясно кога ще стане това, но вероятно - преди края на годината.

Доналд Тръмп представи предложението си, което сам определи като "революционно" в края на септември. Основната промяна е намаляването на корпоративния данък - от 35% на 20%. 

От реформата ще се възползват най-вече американските корпорации и добре печелещите хора, но повечето американски граждани също ще чувстват облекчение: според изследване на непартийната фондация Tax Policy Center в бъдеще 80% от американските домакинства ще плащат по-ниски данъци, докато едва 5% ще плащат повече пари.

20-те процента от домакинствата със средни доходи ще плащат средно с по 930 долара по-малко на държавата.

Реформата обаче ще натовари американските финанси. Според изчисленията на Съвместната комисия по данъчно облагане - данъчният орган на Конгреса на САЩ, съкращенията на данъците ще причинят умерен икономически растеж, което ще увеличи данъчните приходи в бъдеще. Те обаче няма да са толкова високи, за да компенсират загубите.

Според ръководната комисия бюджетният дефицит на САЩ ще се увеличи с 1 трлн. долара през следващото десетилетие.

"Даваме историческо намаление на данъците за американците", написа обаче в Twitter американският президент. 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:32 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още