IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Май стана четвърти пореден месец на ръстове за Dow и S S&P 500

Технологичният бенчмарк Nasdaq обаче прекъсна месечната победна серия

23:30 | 28.05.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Американските фондови пазари се представиха в добра форма в петък преди дългия уикенд. Водещият индекс Dow Jones Industrial добави 0,19% за деня до 34 529 пункта, като за целия май повишението е с 1,9 на сто. За седмицата ръстът е от 1,1 на сто.

По-широкият S&P 500 добави в петък 0,08 на сто до 4204,11 пункта, а за месеца повишението е с 0,6 на сто. Единствено технологичният бенчмарк Nasdaq прекъсва месечната победна серия с понижение за май от 1,5 на сто, но ръст за деня от 0,09 на сто до 12 748 пункта. Понеделник е официален празник в САЩ и борсите са затворени.

Американските икономически данни, публикувани този петък, показаха смесена картина. Потребителският климат за май, определян от университета в Мичиган, се влоши донякъде. Бизнес климатът в района на Чикаго изненадващо се подобри през май. Доходите на домакинствата в САЩ пък спаднаха рязко през април. Понижението обаче последва драстично увеличение през предходния месец заради еднократен ефект – изплатените чекове на домакинствата. Данни за ръст на индекса на цените PCE и по-добри от очакваното като бройка седмични заявления за безработица засилиха положителните очаквания за икономиката, но едновременно с това предизвикаха нови опасения за инфлацията. Инвеститорите обаче изглеждаха по-малко притеснени от възможни мерки от страна на централните банки, тъй като както Фед, така и Европейската централна банка твърдят, че всяко увеличение на цените ще бъде преходно.

Индексът на разходите за лично потребление се приближи до най-високото си ниво от близо 13 години на ниво от 3,6%, което е по-високо от прогнозите на анализаторите за 2,9%. Това бележи най-високото ниво от 2008 г. насам за месец, а потребителските цени  са се повишили с 0,6% през април, докато базовата инфлация е нараснала с 0,7%.   

„В момента инвеститорите са безстрашни“, казва Денис Дик от брокера Bright Trading. „Имаше притеснения за инфлацията, които бяха отхвърлени, тъй като инвеститорите не искат да пропуснат нищо от ралито".

Като цяло инвеститорите на американския фондов пазар са по-склонни да поемат рискове с оглед на солидните икономически данни, плановете за разходи на американския президент Джо Байдън и очакванията за много разхлабената парична политика на САЩ, твърдят търговци. Междувременно президентът представи първия проектобюджет за пълна година в своя мандат, като сумата е над шест трилиона долара. Планът, публикуван в петък, предвижда увеличение на разходите с почти 37 процента в сравнение с бюджета за 2019 г., последният преди пандемията на коронавируса.

Начело на Dow се озоваха книжата на Salesforce. След добро начало на новата финансова година софтуерната компания гледа с увереност към останалата част от годината и повиши прогнозите си. През последното тримесечие продажбите и печалбите са се увеличили значително. Това беше много добре прието от инвеститорите, а акциите поскъпнаха с почти 6%. Компанията отчете тримесечна печалба от 1,21 долара на акция – значително над консенсусните очаквания за 88 цента. Приходите на гиганта за бизнес софтуер също надминаха очакванията на експертите, насърчени от силата на платформата ѝ Customer 360.

След значителното увеличение на цената в предния ден заради добри новини от бранша, по-специално от Airbus, сега Boeing отново попадна в центъра на вниманието, но с негативни новини. Според съобщения в пресата производителят на самолети трябва да приеме още един удар по отношение на отстраняването на производствените дефекти на самолета 787 Dreamliner. Boeing отново спря доставката на самолета, съобщава Wall Street Journal, а с понижение от 1,53% книжата се озоваха в края на Dow. 

Ралито около AMC продължава. Акциите на кино веригата споскъпнаха с 25 процента в петък до четиригодишен връх от 36,27 долара. Така повишението от началото на годината бе 150 процента. В края на сесията обаче се стигна до силни разпродажби и понижение от 2,17 на сто. 

Фармацевтичният сектор също се радва на засилен интерес от страна на инвеститорите: акциите на Johnson&Johnson, Pfizer, Merck и Bristol-Myers поскъпват съответно с 0,26%, 0,21 на сто, -0,1% и 0,14 на сто, след като Pfizer заяви, че неговата ваксина срещу коронавирус, разработена съвместно с германската биотехнологична компания BioNTechзащитава безопасно и децата между 12 и 15 години. В рамките на проучването при повече от 1000 ваксинирани деца и юноши не е имало нито един случай на Covid-19, в приблизително същата по големина контролна група на  неваксинирани са се заразили 16 деца. След ваксинацията е имало най-вече само леки реакции като умора или главоболие.

Книжата на Hewlett-Packard поевтиняха с над 2%, въпреки че компанията отчете около 27% ръст в приходите през второто тримесечие и повиши прогнозата си за печалбата за цялата година. Потребителските продажби се увеличиха силно, като нараснаха със 72% в компютърния бизнес и със 77% в печатния сегмент. Компанията обаче предупреди, че недостигът на чипове, който помрачава глобалната индустрия, ще засегне и сегмента на компютрите. 

Цената на акциите на Dell се понижи с 1,06% заради същите предупреждения за дефицита на чипове. Компанията съобщи, че приходите ѝ през първото тримесечие са нараснали с 12% до 24,5 млрд. долара спрямо година по-рано, насърчени от скока на потребителските приходи с 42% в групата „Клиентски решения“, която включва настолните и преносимите компютри. Силният старт на неговата бизнес година се случва, след като през февруари Dell отчете рекордни приходи за цялата година.

Акциите на Ulta Beauty поскъпнаха с 5,2%, след като търговецът на козметика постигна печалба през последното си тримесечие, тъй като продажбите се повишиха с възстановяването на икономиката.

Криптовалутата биткойн, която бележи променлив месец на търговия, се обезцени с около 6% спрямо цената, на която се търгуваше в четвъртък вечер, до 35 988 долара.

На облигационните пазари доходността по 10-годишната щатски облигации отстъпи до 1,600% от 1,609% в четвъртък. Доходността и курсовете обикновено се движат обратно.

Турската лира достигна рекордно ниско ниво в петък, като един долар купуваше по 8,6096 лири. 

В Азия основните борси до голяма степен затвориха на по-високи нива. Японският Nikkei 225 напредна с 2,1%, воден от индустриалните компании. Mitsubishi Heavy Industries добави 5,5% към стойността си. Shanghai Composite Index се понижи с 0,2%. Kospi в Сеул добави 0,7%.

Паневропейският Stoxx 600 завърши с ръст от 0,57%, побеждавайки досегашния рекорд. Акциите от финансовия сектор поскъпнаха с 1,3%, а почти всички сектори и основните борсови пазари навлязоха на положителна територия.

Водещият индекс на еврозоната EuroStoxx 50 се повиши следобед до най-високото си ниво от началото на 2008 г. и завърши търговията с лек плюс от 0,78 процента до 4070,56 пункта. Седмичното повишение е с 1,1 процента.

Подобно развитие имаше на борсата във Франция. Водещият индекс Cac-40 добави 0,75% до 6484,11 пункта. Във Великобритания британският FTSE 100 затвори с плюс 0,04% до 7022,61 пункта.

Dax излезе от търговията с повишение от 0,7% до 15 520 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:43 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още