IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Манучин: Няма да има мита върху вноса на автомобили, докато траят преговорите с ЕС

По-широко търговско споразумение вероятно ще бъде разработено на етапи през идната година

19:13 | 26.07.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Търговските бариери срещу вноса на автомобили, обмисляни от президента Доналд Тръмп, засега няма да бъдат налагани, след като държавният глава договори "контурите на споразумение" за търговията с ЕС. Това заяви днес министърът на финансите на САЩ Стивън Манучин, цитиран от световните агенции.

"Сега ще превърнем това в истинско споразумение", каза Манучин пред телевизия CNBC.

По думите му американските мита върху вноса на стомана и алуминий от ЕС и европейските ответни мерки срещу списък с американски стоки ще бъдат "първата тема" в трансатлантическите преговори.

Tърговските представители на САЩ незабавно ще насочат вниманието си към разрешаване на проблема с митата върху стоманата и алуминия, а по-широко търговско споразумение вероятно ще бъде разработено на етапи през идната година, уточни министърът.

"Първият етап ще бъде незабавно да разрешим тези проблеми, така че да няма мита в никоя посока. Мисля, че положихме основите и се надявам да решим това много бързо", посочи той.

По думите му вниманието на САЩ е насочено към европейските партньори, макар без много шум да продължават да се водят и разговори с Китай за търговията.

"Ако те са готови да направят сериозни промени, както стори ЕС вчера, ще преговаряме с Китай по всяко време", допълни Манучин.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още