IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Митата на Тръмп могат да създадат 19 000 нови работни места в САЩ

Те ще компенсират загубата на работни позиции във вторичните сектори на икономиката, смята организацията Коалиция за просперираща Америка

21:54 | 20.03.18 г.
<p>
	<i>Снимка: Архив Ройтерс</i></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Американски мита върху вноса на стомана и алуминий ще създадат хиляди нови работни места в местните компании производители и ще компенсират загубата на работна ръка в други индустрии, а икономическият растеж ще се забави съвсем леко. Това показва проучване на Коалицията за просперираща Америка, цитирано от Bloomberg.

Организацията с идеална цел подкрепи скептицизма на американската администрация към свободната търговия. Тя счита, че митата от 25% върху вноса на стомана и 10% върху вноса на алуминий, предложени от президента Доналд Тръмп, ще създадат около 19 хил. нови работни места, което ще направи загубата на работни позиции във вторичните сектори и в други части на икономиката незначителна. Тя ще загуби 1,4 млрд. долара вследствие на митата, равняващи се на 0,8% от БВП на САЩ, допълва организацията.

„Малкият спад на БВП е резултат от митата в средносрочен план“, казва Джеф Фери, директор на отдел „Научни изследвания“ в Коалиция за просперираща Америка. „В дългосрочен план очаквам последиците от митата да са положителни, защото дългосрочен анализ показва какво се случва в стоманената и алуминиевата индустрия в резултат на това – допълнително производство, приходи, работни места и инвестиции“, допълва той.

Изследването е публикувано в момент, когато мнозина прогнозират, че противоречивите вносни мита ще навредят на вторичните сектори на икономиката, които използват сурова стомана и алуминий, за да произвеждат потребителски стоки като автомобили и кенчета за напитки.

На 1 март компанията Harbor Intelligence съобщи, че митата на Тръмп върху алуминия ще увеличат работните места в производството с около 1900, но между 23 хил. и 90 хил. работни места в американското промишлено производство ще бъдат загубени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:02 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още